Župni banket

Hrvati u New Yorku otvorili novu sezonu događaja: Ovdje kažemo Bože čuvaj Hrvatsku, ali i God bless America

25. listopada 2022. u 8:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ane Strazicic Rodriguez/IKA

U Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku u nedjelju je nakon svete mise koju je predslavio fra Nikola Pašalić, održan tradicionalni godišnji župni banket.

Hrvatsku župu u New Yorku posjetio poglavar svih franjevaca: Europa umire duhovno, ali Hrvatska i BiH su izuzetak!

Fratri i časne sestre iz New Yorka u svojoj franjevačkoj župi i hrvatskoj zajednici ugostili su fra Massima Fusarellija, generalnog ministra i poglavara za sve franjevce te fra Jimmyja Zamitu, generalnog definitora za Provincije engleskog govornog područja. Braća su cijeli dan provela u ugodnom razgovoru i druženju. Na samom polasku fra Massimo se zahvalio na […]

Župljani su se okupili u dvorani Hrvatskog centra gdje su se upoznali s časnom sestrom Mirelom Kurevijom koja je prvi put došla u njihovu zajednicu i s fra Ikom Skokom, profesorom komunikologije na Sveučilištu u Mostaru.

Među gostima su bili i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku i predstavnici Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Fra Nikola Pašalić blagoslovio je hranu koju su spremali vrsni kuhari catering kompanije LaFortuna, čiji je vlasnik hrvatska obitelj Jere i Ojdane Kursar.

Ane Strazicic Rodriguez/IKA

Najavljeni su događaji koji će se organizirati ove godine i sve ono što hrvatsku zajednicu u New Yorku čini složnom i dobro organiziranom.

Ovako je 1946. izgledao naš susret s New Yorkom: Dao Bog da tako ostane na vjekove

Napokon je došao i taj trenutak. Duboki, metalni zvuk brodske sirene snažno je potresao gluhu tišinu mrtvog mjesta i u nekoliko minuta bili smo u pokretu. Odmicali smo sve više i više od obale. Za nama je na moru ostala samo duga staza pjenušave morske vode. Talijani su vikali i rukama mahali. A u nama […]

Uz hrvatsku hranu pila su se i hrvatska vina koja je za tu priliku donirala Association of Croatian American Professionals (ACAP).

Za glazbu za ples pobrinuo se hrvatski zabavljač Viktor Šarić. U veselom i pozitivnom ozračju počela je nova sezona događanja u Hrvatskom centru za što su posebno zaslužni volonteri.

Sljedeći sastanak i osnivanje udruge Hrvatskih mladih katolika New Yorka – Croatian Catholic Youth New York (CCY NY) bit će 30. listopada 2022. Banket – Sijelo bosanskih Hrvata bit će održan 3. prosinca, Božićna priredba Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“ 11. prosinca, a zajednica će se okupiti i za Božić i Novu godinu. Croatian Festa – Premijera dokumentarnog filma „Ane Mljećka“, promocija hrvatske kulturne baštine, hrvatskih vina i hrane iz Dubrovačkog kraja bit će 28. siječnja 2023. Također će biti proslavljeno Stepinčevo 11. veljače i Uskrs. Osim toga još su u planu Priredba Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“ za Majčin dan i Župni piknik za blagdan sv. Ante te krizme i prve pričesti.

Godišnjem banketu prisustvovali su i članovi odbora Hrvatskog radiokluba u New Yorku i predsjednica Petre Peša, koji će o svim predstojećim događanjima obavijestiti subotom na radiju Glas slobodne Hrvatske koji je iznikao iz Hrvatske župe u New Yorku 1969. godine.

Plenković s dijasporom u New Yorku: Doprinos Hrvata izvan Hrvatske pridonosi napretku, ali i promociji zemlje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se danas obratiti Općoj skupštini UN-a. Prvog dana boravka u New Yorku sudjelovao je na prijemu za hrvatsku zajednicu u SAD-u. Obraćajući se prisutnima, zahvalio im je na iskoracima koje su napravili kako bi pomogli domovini te ih upoznao s Vladinim nastojanjem da […]

„Nama koji živimo daleko od svoga doma, od svoje domovine, naša Hrvatska župa u New Yorku, naša Hrvatska crkva u New Yorku, Hrvatski centar i naša Hrvatska zemlja u New Yorku su naš hrvatski dom. To je mjesto gdje smo svoji na svome. To je mjesto koje nas povezuje, mjesto gdje se družimo, gdje zajedno slavimo i tugujemo, gdje pomažemo jedni drugima i radimo za dobrobit naše zajednice i naše domovine Hrvatske. To je mjesto gdje kažemo Bog i Hrvati i Bože čuvaj Hrvatsku, ali i God bless America – Bože blagoslovi Ameriku, našu novu domovinu, gdje nam je sve ovo moguće“, poručila je Ane Strazicic Rodriguez iz hrvatske zajednice u najvećem gradu u SAD-u, javlja IKA.