Zahvalio na iskoracima

Plenković s dijasporom u New Yorku: Doprinos Hrvata izvan Hrvatske pridonosi napretku, ali i promociji zemlje

22. rujna 2022. u 8:03

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se danas obratiti Općoj skupštini UN-a. Prvog dana boravka u New Yorku sudjelovao je na prijemu za hrvatsku zajednicu u SAD-u.

Ministar Grlić Radman: Postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Ministar je po dolasku u New York, gdje će sljedeći tjedan sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, posjetio Hrvatsku katoličku misiju blaženog Ivana Merza te prisustvovao svetoj misi u crkvi Predragocjene krvi Kristove u njujorškoj […]

Obraćajući se prisutnima, zahvalio im je na iskoracima koje su napravili kako bi pomogli domovini te ih upoznao s Vladinim nastojanjem da poboljša kvalitetu života hrvatskih građana, unaprijedi ekonomski rast i snaženje gospodarstva i institucija.

Vlada Republike Hrvatske

“To je moja najvažnija poruka, upravo vama koji dišete domovinu, koji dišete Hrvatsku, koji, ne samo da ste most, nego ste naši veleposlanici koji ste godinama ovdje u SAD-u i drugim državama gdje živite”, rekao je Plenković.

“Doprinos Hrvata izvan Hrvatske pridonosi napretku, ali i promociji zemlje”, nastavio je premijer, rekavši da su Sjedinjene Američke Države prva sila svijeta, najvažnija država koja utječe na globalne procese, s kojom Hrvatska gaji jako dobre odnose.

Posebno se osvrnuo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, naglasivši da se zalažemo da Hrvati u BiH budu ravnopravni, da skorašnji izbori prođu mirno, da Hrvati osiguraju legitimnu zastupljenost te da sudjeluju na svim razinama vlasti…

HRT će u nedjelju emitirati film o poznatoj američkoj Hrvatici

Prošlog ljeta snimljen je film o Ani Stražičić Rodriguez Mljećki koja od rane mladosti živi i radi u Americi, a s obje strane oceana svi je znaju kao Anu Mljećku, humanitarku i promotoricu Hrvatske u svijetu. Urednica Ljiljana Šišmanović i redatelj Davor Borić prepoznali su filmsku priču univerzalne vrijednosti koja portretirajući jednu ženu i jedan […]

“To je broj jedan vanjskopolitičko pitanje nas kao države, nas kao naroda”, ustvrdio je.

Predsjednik Vlade posebno je pozdravio prisutnog župnika te se osvrnuo na ulogu katoličkih misija u svijetu…

“Crkva u Hrvata održava naš identitet, našu tradiciju, našu vjeru, a vaša misija ne samo vas u Americi, nego diljem svijeta je komplementarna i snažna, drži korijenje upravo tamo gdje trebaju biti. Zato vam na tome posebno zahvaljujem”, naglasio je Plenković.

Vlada Republike Hrvatske

Na događaju su sudjelovali i veleposlanik Pjer Šimunović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman te bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

FOTO I VIDEO: Ministar Grlić Radman uručio Živku Knezoviću hrvatsko državljanstvo

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, jučer je u Chicagu posjetio Hrvatski etnički institut i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete obitelji. Tom prigodom ministar se sastao s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji ga je upoznao sa stogodišnjom franjevačkom prisutnošću na sjevernoameričkom kontinentu i sa […]

Tijekom boravka u SAD-u, predsjednik Vlade će, osim sudjelovanja na 77. sjednici Opće skupštine UN-a, održati predavanje na sveučilištu Harvard. Sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom te održati niz bilateralnih sastanaka.