2022. godina je popisa

Hrvati u Srbiji tiskali kalendar za 2022. i poslali poruku: Znam tko sam

27. prosinca 2021. u 4:58

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“ i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, tiskali su kalendar „2022. godina je popisa!“ s porukom: “Znam tko sam: HRVAT(ICA), HRVATSKI JEZIK, RIMOKATOLIK”.

HNV u Srbiji pozdravlja poruke ministra Grlića Radmana: Važno nam je i pitanje procesuiranja zločina

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji sa zadovoljstvom je primilo poruke ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana izrečene povodom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Republike Srbije s Europskom unijom na ministarskom zasjedanju Europske unije u Bruxellesu održanom 13. prosinca. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako će uspješnost napretka Srbije u procesu pretpristupnih […]

Kalendar izlazi na 12 listova na kojima su ispisane identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi glagoljički potpis Grgura Horvatovića, vlasnika posjeda blizu današnjeg Santova iz 1517. i toponim Hrvatsko selo na Dunavu kraj Novog Sada s početka 18. stoljeća, glasilo srijemskih Hrvata Hrvatski branik, te poruke velikana Grgura Peštalića, bana Josipa Jelačića, Ivana Antunovića, Ante Evetovića Miroljuba, Antuna Gustava Matoša, Blaška Rajića, Miše Brajca i Balinta Vujkova.

PR

Teme prate prigodne ilustracije. Kalendar su izradili povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji Zack u Petrovaradinu.

Listovi sadrže katolički kalendar te kalendar s označenim blagdanima i praznicima koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“ i HNV-u.