Bruxelles

HNV u Srbiji pozdravlja poruke ministra Grlića Radmana: Važno nam je i pitanje procesuiranja zločina

17. prosinca 2021. u 6:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji sa zadovoljstvom je primilo poruke ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana izrečene povodom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Republike Srbije s Europskom unijom na ministarskom zasjedanju Europske unije u Bruxellesu održanom 13. prosinca.

„Bunjevačko pitanje“ nije jedini problem kojim Srbija manipulira

U ponedjeljak je u Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“. Susret je okupio velik broj sudionika iz hrvatskih nacionalno-manjinskih skupina diljem Europe, predstavnike diplomacije Republike Hrvatske, drugih držanih i znanstvenih institucija koje se […]

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako će uspješnost napretka Srbije u procesu pretpristupnih pregovora ovisiti i o konkretnom napretku u uređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, o suđenjima za ratne zločine te o pronalasku nestalih osoba iz ratnih sukoba 90-ih godina 20. stoljeća.

“Za našu hrvatsku zajednicu poruke ministra Grlića Radmana su više nego ohrabrujuće jer pokazuju kako je pitanje položaja hrvatske manjine jedno od ključnih pitanja vanjske političke agende Republike Hrvatske. Istodobno, i pitanje procesuiranja zločina nam je važno jer su Hrvati u Republici Srbiji tijekom 90-ih godina 20. stoljeća bili zajednica koja je pretrpjela etnički motivirano nasilje, a još uvijek se dvije osobe iz Vojvodine vode kao nestale. Ohrabreni smo i time što se pokazuje kako pitanje uređenja položaja nacionalnih manjina ima veliku važnost u pretpristupnim pregovorima, a HNV je uložio i nastavit će ulagati velik trud u procesu europskih integracija Republike Srbije”, ističu iz HNV-a, napomenuvši kako je Republika Hrvatska učinila iznimne napretke u zaštiti nacionalnih manjina na svojem teritoriju.

‘Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji. Sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno’

Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je danas nijekanje hrvatskog jezika u udžbenicima gramatike za učenike osmih razreda. “Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji! To je vrh ledenoga brijega društvenoga konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tjednik “Hrvatska riječ” javlja kako se u […]

“Republika Hrvatska je pokazala i razumijevanje za pomake koje Republika Srbija čini po pitanju zelene agende i gospodarstva, ali pitanje ljudskih i manjinskih prava mora ostati prioritet. Na koncu, i nama je kao krovnoj instituciji hrvatske nacionalne manjine stalo do toga da naša domicilna država postane članica europske obitelji jer su demokratičnost, vladavina prava, pluralizam i ujedinjenost u različitostima osnovni temelji toga članstva”, zaključuju iz HNV-a.