FOTOGALERIJA

Hrvatska baština u Chicagu obilježila svoj 15. rođendan

28. studenoga 2021. u 17:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Obljetnice su prigodne zahvale za prijeđeni put, ali u dijaspori one su i motiv za nova okupljanja, nove događaje i nove mlade članove.

VELIKA FOTOGALERIJA: Hrvatska zajednica u Chicagu obilježila 30 godina Vukovara

I nakon 30 godina teško se nalaze riječi kojima se može opisati bol Vukovara. On je rana, svetište, sinonim boli, patnje i stradanja. Vukovar je pregažen, ponižen i poražen… Gradio se Vukovar. Vraćali su se žitelji, oplakujući nestale i izgubljene kosti svojih najmilijih. Vukovar danas živi, unatoč svakom suludom planu, unatoč svakoj ideji koja ga […]

U Chicagu djeluju tri hrvatske škole jezika i plesova. Većinom okupljaju mlade osnovnih i srednjih škola. Prije 15 godina skupina entuzijasta okupljenih oko gospodina Vinka Armića i njegovih prijatelja započela je program pod imenom Hrvatska baština, kako bi okupili starije članove zajednice koji su na fakultetima ili su već profesionalci u svom poslu.

Tako su u subotu u dvorani Hrvatske župe sv. Jeronima vrlo bogatim programom obilježili 15. godišnjicu postojanja.

U programu, osim članova Hrvatske baštine, nizom duhovnih i hrvatskih pjesama nastupili su i hrvatski franjevački bogoslovi. Prisutne je razveselio i guslar Blago Planinić, dok je iz Hrvatske za ovu prigodu stigao sastav Jinks i prijatelji.

Ostaju li Meštrovićevi Indijanci u središtu Chicaga?

Ministar Gordan Grlić Radman na svojoj sjevernoameričkoj turneji jučer se sastao sa zamjenikom gradonačelnice i vijećnikom u gradskom vijeću grada Chicaga, s kojima je razgovarao o micanju Meštrovićevih Indijanaca. “Rečeno mi je da u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo”, otkrio je ministar Grlić Radman. Naglasio je i […]

Svojim dolaskom večer je uveličao i Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u Washingtonu, koji je rekao kako je oduševljen ovom i svim hrvatskim zajednicama na sjevernoameričkom kontinentu, “budući da tako brižno čuvaju hrvatsku tradiciju”.

Hrvatska zajednica zahvalila se gospodinu Šimunoviću za sve što je učinio na obrani Meštrovićeva djela i njegovih Indijanaca pred napadom antifa, komunista i neznalica grada Chicaga.

Hrvati Chicaga ponovno zajedno: Ne smijete dopustiti da vas nikakve situacije udaljavaju od Boga, od braće ljudi i od svojih sunarodnjaka

Nakon dvije godine pauze, vjernici Župe blaženog Alojzija Stepinca sa sjevera Chicaga ponovno su se okupili na godišnjoj proslavi. Bila su to 24 mjeseca u kojima se župa susrela s izazovom današnjeg vremena, izazovom koji je stavljen pred svakog vjernika i koji propitkuje mnoga uvjerenja i stavove. Uz to, Župa blaženog Alojzija Stepinca nedavno je […]

Skup je ugodnim riječima pozdravila konzulica Sanja Laković. Večer ostaje nadahnuće za nove napore u čuvanju hrvatskih tradicija.