30 svijeća za 30 godina

VELIKA FOTOGALERIJA: Hrvatska zajednica u Chicagu obilježila 30 godina Vukovara

22. studenoga 2021. u 14:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Jelena Grbavac

I nakon 30 godina teško se nalaze riječi kojima se može opisati bol Vukovara. On je rana, svetište, sinonim boli, patnje i stradanja. Vukovar je pregažen, ponižen i poražen…

Obljetnica Hrvatskog kulturnog centra Chicago, priče koja spaja već 47 godina

Prošle su dvije godine od posljednje proslave godišnjice Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu. Dvije godine u kojima se mnogo toga promijenilo. Promijenio se izgled centra koji je sada zasjao u novom ruhu i oduševio sve okupljene. No nažalost, pomalo se promijenila dinamika među članovima; otuđio je brojne ljude unutar zajednice pa su mjeseci razdvajanja uzeli […]

Gradio se Vukovar. Vraćali su se žitelji, oplakujući nestale i izgubljene kosti svojih najmilijih. Vukovar danas živi, unatoč svakom suludom planu, unatoč svakoj ideji koja ga je pokušala slomiti… Živi i zbog svake one duše koja se na obali Dunava u ovom grad rastala od tijela i predala Bogu u ruke, podnoseći žrtvu za dugo sanjanu slobodu.

Vukovar se zaziva i njegovo ime odzvanja diljem domovine. Ali odzvanja i diljem svijeta. Gdjegod su Hrvati savili svoje gnijezdo, na taj dan, na tim prostorima, odzvanja samo ime jednoga grada – Vukovara. Tako je i ovdje u Chicagu.

Hrvatski franjevci, vjerni čuvari i svjedoci hrvatske istine i povijesti, dan herojskog grada obilježili su okruženi svojim župljanima.

Svečane svete mise posvećene Vukovaru održavale su se u svim trima hrvatskim župama Chicaga. U Hrvatskom kulturnom centru nastavljeno je obilježavanje 30. obljetnice.

Hrvatskom čovjeku dale su 50 godina radosti: Svaki poziv ima svoju vrijednost i svoje bogatstvo

Sestra Anđelina (Cvita) Rotim i sestra Jozefina (Luca) Radić 50 godina su redovnice. Dana 12. kolovoza 1971. godine obukle su franjevački habit u zajednici Sestara franjevki Krista Kralja, Provincije Svete obitelji ili kako se često zovu sestre mostarske franjevačke provincije. Ova zajednica sestara već godinama djeluje u nekoliko zemalja, a ovogodišnje slavljenice tome su svjedoci. […]

Uz pokoju pjesmu i otpjevanu himnu, najdirljiviji trenutak zasigurno je bilo paljenje 30 svijeća za 30 godina Vukovara. U tišini, u sabranosti, u tami, uz svjetlo svijeća, prisjetili smo se onih kojih nema, onih koji su živote darovali za jedan dugo sanjani san – slobodnu i neovisnu nam domovinu. Prisjetili smo se djece, majki i očeva, vukovarskih franjevaca, svih ranjenika i mučenika. Prisjetili smo se onih koje sjena zaborava nikada ne smije prekriti.

Fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, u svom obraćanju vratio nas je u dane vukovarske tragedije, podsjećajući da i danas, nakon 30 godina, još uvijek nema 386 nestalih osoba i to zbog jedne ideje zla.

“Danas oni koji ne razumiju da slijediti zle ideje vodi zlu, onda niti ne razumiju povijest zla i dobra. Neće nikada razumjeti ni Vukovar”, rekao je fra Jozo Grbeš.

Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu, podsjetila nas je na veličinu srca toga grada, veličinu borbe i žrtve onih zbog kojih danas imamo i živimo u našoj Hrvatskoj.

Na nama koji smo ovdje ostaje svedočiti istinu i našu djecu učiti o žrtvi podnesenoj za domovinu. Žrtvu koju su neki platili onim najvrjednijim što su imali – svojim životom.

Hrvati Chicaga ponovno zajedno: Ne smijete dopustiti da vas nikakve situacije udaljavaju od Boga, od braće ljudi i od svojih sunarodnjaka

Nakon dvije godine pauze, vjernici Župe blaženog Alojzija Stepinca sa sjevera Chicaga ponovno su se okupili na godišnjoj proslavi. Bila su to 24 mjeseca u kojima se župa susrela s izazovom današnjeg vremena, izazovom koji je stavljen pred svakog vjernika i koji propitkuje mnoga uvjerenja i stavove. Uz to, Župa blaženog Alojzija Stepinca nedavno je […]

Poruka u zagrebačkoj crkvi Sv. Mate Slobode govori dovoljno: “Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti, mi ćemo ga držati”.

U programu su sudjelovali KUD Hrvatska baština, Hrvatska loza i Hrvatska katolička mladež Chicago…

Iva Lugarić