Zagreb

Hrvatska inozemna pastva objavila najnovije podatke o broju svećenika i župa diljem svijeta

14. travnja 2023. u 8:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu jučer je održana godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. Predsjedao je predsjednik Vijeća mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostoloski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i predsjednik BK BiH.

Markić: Hrvatski narod ponovno je pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i domovina“ otvorena je u četvrtak u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Skup je organiziran kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu, piše IKA. Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa. „Danas […]

Na prvom dijelu sjednice prisutan je bio i predsjednik HBK, nadbiskup koadjutor zagrebački mons. Dražen Kutleša koji je pozdravio članove Vijeća ohrabrivši ih u njihovom misijskom poslanju i pastoralnim nastojanjima. Nadbiskup Vukšić izvijestio je o zajedničkoj sjednici hrvatskih biskupa održanoj 23. siječnja ove godine na kojoj su stanje i izazovi hrvatske inozemne pastve bili jedna od važnih točaka dnevnoga reda.

Zatim je vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i ujedno tajnik Vijeća podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva istaknuvši kako u 183 hrvatske katoličke župe, misije, zajednice i centra diljem svijeta djeluje ukupno 184 svećenika. Predstavio je trenutačno stanje i aktualne potrebe koje će trebati zadovoljiti u dogledno vrijeme, izvijestio o stanju Fonda solidarnosti te upoznao prisutne s pregledom proteklih događaja, kao i s planiranim terminima u budućnosti.

U nastavku sjednice područni delegati hrvatske inozemne pastve za: Austriju (fra Vjekoslav Lazić), Švicarsku (fra Antonio Šakota), Njemačku (don Ivica Komadina), Zapadnu Europu (fra Ljubomir Šimunović), Skandinaviju (mons. Stjepan Željko Biletić), Kanadu (vlč. Božidar Josip Tenšek), Sjedinjene Američke Države (fra Nikola Pašalić) i Australiju (fra Davor Dominović) predstavili su godišnja izvješća za svoja područja, koja su za Njemačku potkrijepili i predstavnik pastoralnih suradnika Željko Galić te predstavnica časnih sestara s. Gordana Davidović.

‘Iseljenici su zajednička briga Crkve iz zemlje odakle dolaze, kao i Crkve u koju dolaze’

Prvi područni sastanci u 2023. hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, održani su od 30. siječnja do 3. veljače u Hrvatskoj katoličkoj misiji Nürnberg, Hrvatskoj katoličkoj zajednici Albstadt-Ebingenu, Hrvatskoj katoličkoj misiji u Kölnu, u kući za duhovne vježbe i gostinjskoj kući samostana Marienrode kod Hildesheima […]

Na sjednici je sudjelovala i s. Željka Dramac, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, a svoj izostanak sa sjednice opravdali su fr. Slavko Slišković, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal Hrvatske dominikanske provincije te delegat za Sloveniju fra Marko Prpa i za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, javilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.