Iseljeništvo i domovina

Markić: Hrvatski narod ponovno je pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila

10. lipnja 2021. u 21:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i domovina“ otvorena je u četvrtak u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Skup je organiziran kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu, piše IKA.

Promjene svećenika u hrvatskim župama u Željezanskoj biskupiji

Željezanski biskup Egidije Živković izdat će 29. lipnja na svetkovinu sv. Petra i Pavla dekrete u vezi s promjenama u Željezanskoj biskupiji, koji će stupiti na snagu 31. kolovoza, odnosno 1. rujna 2021., objavljeno je u biskupijskom Glasniku. Ovo su promjene koje se tiču svećenika na hrvatskim i dvojezičnim župama… Josip Banfić sa službe župnika […]

Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa.

„Danas je važno imati viziju, važno je činiti ono što nije samo za danas ili za pojedinca, nego ono što će biti dobro i sutra i što će biti dobro za sve”, rekla je najavljujući konferenciju Tanja Trošelj Miočević iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Također je istaknula da aktualni trend iseljavanja povećava broj Hrvata u inozemstvu i potrebu za pastoralnom djelatnošću svećenika u iseljeništvu.

Uime suorganizatora govorio je dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

“Ako ne ranije, onda su nedavni potresi koji su pogodili najprije Zagreb, a krajem protekle godine posebno snažno i Banovinu, odnosno Sisačku biskupiju, podsjetili na važnost hrvatskoga iseljeništva koje se doista zauzeto uključilo u prikupljanje i slanje pomoći stradalom stanovništvu. Mnoge je ta situacija i nastalo zajedništvo podsjetilo na vrijeme Domovinskog rata i svekoliku pomoć i podršku upućenu iz iseljeništva”, istaknuo je dr. Markić.

Rekao je i da je hrvatski narod ponovno pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila…

U jednoj od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u SAD-u održan osmi Mladifest

Osmi Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže” (Mk 1, 37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama. Mladifest Chicago trebao je originalno biti […]

„Onima u domovini, a kada kažem domovina mislim na Republiku Hrvatsku, ali isto tako i na Bosnu i Hercegovinu gdje su Hrvati također konstitutivni narod, kao i onim drugim plućnim krilom u iseljeništvu, sve snažnijim”, napomenuo je dr. Markić.

Dodao je da nam je to zajedništvo pokazalo kako hrvatski iseljenici i njihovi potomci nisu samo socijalni fenomen vrijedan proučavanja ili možda tek potencijalni gospodarski faktor, “već živo tkivo našega naroda i kako se, slobodno može reći, dio budućnosti našega naroda s kojim svi trebamo računati”.

Također je izrazio zadovoljstvo što je za održavanje konferencije izabrana Marija Bistrica u kojoj se nalazi naše nacionalno marijansko svetište, važan dio duše našega naroda i mjesto u kojem su se dogodili neki od najvažnijih događaja u našoj novijoj povijesti – Nacionalni euharistijski kongres 1984. godine te povijesni pohod sv. pape Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. kada je blaženim proglašen kardinal Alojzije Stepinac.

IKA

Na otvorenju konferencije govorio je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, ističući da oni u HMI već sedamdeset godina imaju sreću i zadovoljstvo učiti od hrvatskog iseljeništva koje je po cijelom svijetu.

Matica sudjeluje u dva panela. Na jednom će se govoriti o povijesnom kontekstu odnosa iseljeništva i Hrvatske matice iseljenika, a na drugom ćemo kroz jedan praktični način govoriti o tome kako djelujemo kroz program ‘Eco heritage task force’ kroz koji je prošao iznimno velik broj hrvatskih iseljenika sa svih kontinenata. Ne zaboravljamo nikada da je iseljeništvo inicijalno dalo veliki doprinos u stvaranju hrvatske države”, naglasio je Marić.

Novi broj Franjevačkog vjesnika donosi veliku životnu priču fra Veselka Kvesića: Kada jednoga dana odeš od kuće, nitko te neće pitati jesi li gladan ili žedan

Dragi čitatelji, čitati je duhovna hrana duše. Naš um može biti prljav ili čist. Zavisi čime ga hranimo. “Kao što čitanje loših knjiga ispunjava um ovozemaljskim i toksičnim osjećajima, tako čitanje pobožnih djela puni dušu svetim mislima i dobrim željama”, sv. Alfons M. Liguori. Da, to je smisao našega Vjesnika. Čitati dobro i samo dobro […]

Međunarodnoj konferenciji „Iseljeništvo i domovina“ prethodio je uvodni program na kojem je predstavljena publikacija „Hrvatska izvan Domovine III” i Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje „Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017.” te je otvorena izložba „Hrvati iz Janjeva u Kistanju”.