bl. Ivana Merza

Hrvatska katolička misija Pariz proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika

10. svibnja 2022. u 8:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vlasta Vugrinec, Tina Drenski, vlč. Luka Poljak

Svečanom svetom misom u crkvi Saint Germain de Charonne, Hrvatska katolička misija Pariz u nedjelju je proslavila spomen svog nebeskog zaštitnika bl. Ivana Merza, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Pariz. Vjerni Bogu, Gospi i Domovini

U subotu je održano hodočašće u marijansko svetište La Salette, u francuskim Alpama. Ove se godine slavi 175 godina od Gospinog ukazanja malim pastirima. Na hodočašće su se odazvali hrvatski vjernici iz Lyona, Chamberya, Annecya, Grenobla i Geneve. U svetištu je održana ispovijed, nakon čega je uslijedila sveta misa. U prigodnoj propovijedi naglasak je bio […]

U zajedništvu s voditeljem misije vlč. Stjepanom Lončarom, svetu misu je služio vlč. Luka Poljak, koji se u prigodnoj propovijedi obratio okupljenoj zajednici Hrvata u glavnom gradu Francuske te približio uzor života bl. Ivana Merza, s osobitim naglaskom na obavljanje laičkih apostolata, ali i vrijednost i nužnost laičkog angažmana u poslanju Crkve.

Svetu misu svojim su prisustvom uveličali članovi KUD-a “Mihovljan” iz istoimenog mjesta u Međimurju, a nakon mise i izvedbom nekoliko tradicionalnih pjesama te svirkom na autohtonom međimurskom instrumentu – cimbalu.

Vlasta Vugrinec, Tina Drenski, vlč. Luka Poljak

Pariška zajednica Hrvata zatim je domjenkom dobrodošlice počastila svoje goste i u radosnoj atmosferi dovršila proslavu svog nebeskog zaštitnika.

Kulturno umjetničko društvo “Mihovljan” prethodnog je dana održalo koncert u samostanu sv. Franje u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Francuske. Na početku koncerta, okupljene su u ime franjevačke zajednice samostana sv. Franje pozdravili: fra Vlatko Marić i Senka Burić, opunomoćena predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu.

U Jugoslaviji robijaš, u Francuskoj poznanik s predsjednikom Chiracom! Čuvari u kaznionici pokraj Golog otoka jednom su ga prilikom pitali kako se osjeća. Oni su dobili odgovor, a on gaženje

Donosimo vam kratak opis životnog puta jednog od naših najuspješnijih poduzetnika u Parizu, a uz to iskrenog rodoljuba i donatora. Mate Gabelica svojim radom i upornošću postigao je zavidan uspjeh, ali život ga baš i nije mazio. Rođen je 1935. godine u Gornjem Podbablju kraj Imotskog i najstariji je od četvero djece. Tadašnju osnovnu školu […]

Društvo se predstavilo izvedbama međimurskih narodnih plesova, svirkom na cimbalu te nadaleko poznatom međimurskom “popevkom” koju su izveli mladi glazbenici i pjevači Lea Šprajc te Dominik Padarić. Na kraju koncerta, predsjednik društva Predrag Kočila pozdravio je sve okupljene emotivnim govorom te uručio prigodne darove u ime Međimurske županije i Grada Čakovca, piše Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Vlasta Vugrinec, Tina Drenski, vlč. Luka Poljak