Hrvati u Njemačkoj

Hrvatska zajednica u Pforzheimu već 25 godina svakog utorka moli krunicu

6. svibnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

U jesen 1997. godine veliki štovatelj Majke Božje, svećenik salezijanac don Stjepan Pasarić koji je tada djelovao na području Pforzheima, započeo je u tamošnjoj zajednici s molitvom krunice, kratkim meditacijama iz Svetoga pisma i slavljenjem svete mise prvenstveno za bolesne.

Hrvati u Pforzheimu ostali bez misa: Teško je slaviti Božić bez pjesme i druženja

Gradske i crkvene vlasti u njemačkom gradu Pforzheimu (Baden-Württemberg) odlučile su, zbog velikog broja oboljelih od koronavirusa, zabraniti misna slavlja nedjeljom i preko tjedna. Odluka je na snazi od 19. prosinca 2020. do uključivo 10. siječnja 2021. Ipak, crkve će biti otvorene tijekom dana za molitvu i meditaciju. Pforzheim pripada Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden koju […]

Bolesni su za njega uvijek bili na prvom mjestu, obilazio ih je u njihovim domovima i bolnicama, te je izrazio želju da se zajednica počne moliti u maloj kapelici bivšeg misijskog centra.

Kada je 2005. osnovana velika Hrvatska katolička misija Mittelbaden, u koju su tada ujedinjene bivše hrvatske katoličke misije – Karlsruhe, Pforzheim–Bruchsal, Gaggenau–Rastatt i Offenburg, svećenici su se preselili u Karlsruhe, a molitvena zajednica u Pforzheimu nastavila je s molitvom krunice u kripti crkve sv. Ante.

Taj molitveni susret u proteklih 25 godina nikad nije prekinut (osim tijekom ljetnih praznika).

Njemačka: Kršteno šesto dijete u obitelji Petran

Jučer je u crkvi svetog Ante u Pforzheimu tijekom svete mise kršten mali Gabrijel – šesto dijete u obitelji Petran. Misu i obred krštenja predvodio je don Ivo Nedić, voditelj Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, oko oltara služilo je desetero ministranata s kojima je bio bogoslov Mario Majstorović, a tijekom mise pjevali su mladi iz zajednice […]

Broj vjernika koji su dolazili utorkom na molitvu bio je različit, a posljednjih godina je porastao, zbog čega je kripta postala premala tako da sada vjernici mole u crkvi pola sata prije svete mise, napisali su na stranicama Hrvatske katoličke misije Mittelbaden.