Obećana zemlja

Hrvatska župa u New Yorku utemeljena je prije točno 110 godina. Ovo je priča o tome kako su Hrvati sačuvali vjeru u središtu svijeta!

14. ožujka 2023. u 2:01

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Rijetka su svjetska prostranstva na koja noga hrvatskog čovjeka nije kročila pa tako ni „obećana zemlja“ Amerika nije bila izuzetak.

HKM London: Naša zajednica uvijek je bila brojčano mala, ali je svakako dio Božjeg plana

Hrvatska katolička misija London 2019. godine proslavila je pola stoljeća organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini. Njezin voditelj reći će da je zajednica uvijek bila brojčano mala, ali da je svakako dio Božjeg plana… “HKM London nastoji biti sigurna luka u kojoj naši vjernici mogu pronaći zajedništvo, riječ Božju, ohrabrenje, oprost, prijateljstvo i […]

Među prvim Hrvatima doseljenicima u Ameriku bili su otočani i pomorci koji su išli trbuhom za kruhom. Kako su išli ljudi, tako su za njima krenuli i njihovi duhovni pastiri – fratri.

Prva hrvatska župa na istočnoj obali američkog kontinenta je župa sv. Ćirila i Metoda, utemeljena 1913. godine u New Yorku.

Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Već 1910. fra Ambrozije Širca stavio se na službu Hrvatima na području New Yorka i okolice, a 16. studenog 1913. godine fra Irenej Petričak, mladi hrvatski franjevac, osnovao je prvu hrvatsku župu na istočnoj obali Amerike – župu sv. Ćirila i Metoda. Hrvati su napokon dobili vlastitu župu i crkvu koja se nalazila na 10. aveniji i 50. ulici.

Jedan od uzroka naglog porasta župljana bio je i drugi migracijski val koji se dogodio sredinom 20. stoljeća. Mala crkvica koju su Hrvati osposobili za korištenje nije više mogla primiti toliki broj ljudi pa su franjevci tražili pomoć od nadbiskupije.

Godine 1941. dobili su na korištenje prostor iza crkve sv. Rafaela koju su u to vrijeme pohađali Irci i Talijani. Svečano otvorenje novog prostora obilježeno je 24. listopada 1971. godine. Od tada pa do danas on nosi naziv Hrvatski kulturni centar sv. Nikola Tavelić.

Stepinčevo u New Yorku. Krčki biskup pozvao mlade da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA. Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu […]

U isto vrijeme Hrvati su dobili dozvolu da u velikoj crkvi sv. Rafaela nedjeljom mogu slaviti svetu misu na hrvatskom jeziku. Kardinal Terence Cook nedugo zatim predao je crkvu i župu u potpunosti Hrvatima i od tada pa do danas crkvu vode hrvatski franjevci.

Svečano preseljenje iz stare crkve sv. Ćirila i Metoda na 50. ulici u ovu novu crkvu sv. Rafaela na 41. ulici bilo je u srpnju 1977. godine. Zato danas ova crkva i župa nosi naziv sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Tisuće vjernika u svečanoj povorci kroz gradske ulice predvođeni kardinalom Cook-om potvrdilo je svoju odanost i vjernost Bogu slavljem svete mise zahvalnice za sve ono što im je Bog darovao i omogućio u dalekoj Americi.

Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Hrvatska škola kardinal Stepinac

Rad, žrtva i ljubav za djecu i hrvatsku kulturu povezuje učitelje, djecu, roditelje, odbor i župu u jednu cjelinu koja doprinosi životu hrvatske zajednice u New Yorku, životu župe i jačanju kulturne povezanosti s domovinom Hrvatskom.

Glavni cilj Hrvatske škola kardinal Stepinac je učiti djecu hrvatski jezik, kulturu i povijest. Mališani također uče pjevati hrvatske pjesme i plesati hrvatska kola. Djeca čitaju poeziju, pjevaju i plešu pred hrvatskom zajednicom u župi. Priredbe su dobro posjećene i prigode su da najmlađi pokažu što su naučili.

Božićni program i program za majčin dan dva su glavna događaja na kojima djeca pokazuju sposobnost govora i pjevanja na hrvatskom jeziku.

Hrvati u New Yorku proslavili bračne jubileje: Bog nam je uvijek bio blizu

Trinaest parova na obljetnice svojih brakova zajednički su na misi u nedjelju u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku zahvalili Bogu što je sakramentom ženidbe posvetio početak njihove ljubavi i pratio ih blagoslovom. Misu je slavio župni vikar fra Lovro Šimić. Između ostalog, u molitvi je molio da im […]

Svake godine nastava se održava od početka rujna pa do kraja svibnja, petkom u večernjim satima. Ovaj veliki projekt iziskuje mnogo žrtve, ljubavi i odricanja. Škola u ovoj školskoj godini okuplja više od 70 djece.

Folklor

Hrvatska crkva i župa bili su mjesto gdje su se pridošli Hrvati mogli okupljati te dijeliti uspomene na domovinu i obitelji koje su ostavili iza sebe.

Hrvati koji su se okupljali oko ove župe htjeli su da se bogata kulturna tradicija domovine iz koje su došli ne zaboravi, a radili su i na tome da se ta tradicija prenese na mlađe.

Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Plod tih nastojanja bilo je osnivanje „Hrvatske škole“ i „Kolo grupe“ koja od 1971. nosi naziv „Kardinal Alojzije Stepinac“. Kroz mnoge godine ova skupina odigrala je važnu ulogu u tamošnjoj zajednici.

Kolo grupa Kardinal Stepinac nastupala je u Lincoln Centru, Carnegie Hallu, Central Parku, Ninth Avenue Festivalu i Immigrant Expo Festivalu. Isto tako, nastupala je i u drugim saveznim državama Amerike, ali i u Kanadi te domovini Hrvatskoj. Folklor trenutačno pohađa 60-ak mladih.

Hrvatska zemlja

Nedaleko od New Yorka, u gradu New Jerseyju, zahvaljujući nekadašnjem župniku fra Mladenu Čuvalu i brojnim Hrvatima, kupljen je jedan veći komad zemlje na kojoj se rado okupljala i okuplja dan danas naša dijaspora i tamo organizira brojne piknike i događaje.

Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Župa u brojkama

Ova župa danas je dom oko 450 aktivnih obitelji, odnosno oko tisuću vjernika. Sveta misa slavi se nedjeljom u 9 i 11 sati na hrvatskom jeziku. Župa godišnje ima 15-ak krštenja, 30-ak prvopričesnika, a krizma se održava svake druge godine i okuplja 40-ak djece. Godišnje bilježi desetak vjenčanja i isto toliko pogreba.

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Sadašnji župnik je fra Nikola Pašalić, a župnik vikar fra Lovro Šimić, obojica pripadaju Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM. Ovdje djeluju i Hrvatske školske sestre franjevke Krista Kralja, Hercegovačke provincije Svete obitelji: s. Izabela Galić, s. Zdravka Širić i s. Mirela Kurevija.

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 18. ožujka molit će upravo Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku pa vas pozivamo da se priključite putem poveznice…