Corona ciao

Hrvatski bal u Beču bit će održan virtualno. Organizatori pripremili brojne zanimljivosti

8. siječnja 2021. u 14:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvatskibal.at

Hrvatski bal u Beču ove će se godine zbog pandemije koronavirusa održati virtualno. Sa sloganom “Corona ciao – Hrvatski bal će dojti/doći u Vaš dom”, u središtu ovogodišnje priredbe bit će glazbeni-literarni program pod naslovom “Hrvati i drugi Bečani u riječi i pjesmama”.

Gradišćanski Hrvati uče svirati tamburicu online

U sedam dvojezičnih osnovnih škola Gradišća ove školske godine izvodi se izborni predmet sviranja tamburice. Zbog pandemije koronavirusa vježbe se trenutačno ne mogu održavati u školi pa se prešlo na online način rada, javlja austrijska ORF televizija. U dogovoru s nadzornicom za manjinsko školstvo Karin Vukman-Artner, profesor Ante Pletikosić tijekom prvog lockdowna u ožujku počeo […]

“Balski tim se složio kako siječanj ne može proći bez Hrvatskog bala – u bilo kojem obliku. Budući da je Parkhotel Schönbrunn zatvoren za javne priredbe, organizatori su odlučili tradicionalni Hrvatski bal održati virtualno, da se ne prekine dugogodišnja tradicija i da se ostvari sve što je moguće”, rekao je Petar Tyran za austrijsku ORF televiziju.

Cilj je pokazati tradiciju bala u Beču, prvenstveno za Hrvate, ali i za druge narode, i to ne samo za prijatelje iz Austrije i europskih zemalja, već i daleke Amerike i Kanade.

Hrvatski bal u Beču 2021. će ući u povijest kao virtualna priredba i to uz glazbeno-literarni program “Hrvati i drugi Bečani”. U središtu događaja bit će “bečka” pjesma “Wienerlied”. Nastupit će Nikola Zeichmann (violina), Franz Oberthaler (klarinet), Filip Tyran (harmonika), Kristijan Jambrić (bugarija), Gregor Aufmesser (bas) i pjevači Marco Blažeta i Klaudija Fellinger.

Bit će pročitani osvrti na prošle balove, kao i oni koji govore kako je Beč oduvijek bio šarolik u jezicima i narodnostima te da su Hrvati iz svih krajeva već dugo dio toga. Moderiranje dvojezične priredbe i čitanje tekstova bit će u rukama Lidije Novak i Nicole Zeichmann-Omischl, javlja ORF televizija.

Da bi gledatelji kod kuće mogli stvoriti malo balske atmosfere, sastavljen je poseban “balski paket” s buteljom bijelog vina (vinarija Mariel, Vulkaprodrštof), buteljom Szigeti sekta, Zotter čokoladom, dvije korona maske s balskim logom i dvije rezervacije mjesta za stolom za jubilarni 75. Hrvatski bal 2022. te balska knjiga. U paket će se dodati jedna srećka koja omogućava sudjelovanje na ekskluzivnoj tomboli na kraju emitiranja.

Koncert koji morate poslušati! Hrvati iz Argentine, Njemačke i domovine pjevaju najljepše božićne pjesme

Hrvatska Udruga Jadran iz Argentine na svom YouTube kanalu emitirala je Božićni koncert na kojem su sudjelovale grupe i solisti iz Argentine, Hrvatske i Njemačke. “Koncert je montirani video s prezentacijama napravljenima isključivo za ovaj događaj. Zbog situacije s pandemijom, umjetničke skupine snimale su pjesme poštujući ograničenja koja su bila na snazi u svakoj zemlji […]

Paketi se mogu naručiti telefonski ili elektroničkim putem uz najavu, a onda ih treba osobno preuzeti u Hrvatskom centru. Za goste izvan Beča bit će moguća (privatna ili službena) dostava. Program će se emitirati u subotu 23. siječnja u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog centra.

Prodaja paketa moguća je do 23. siječnja 2021.