Zagreb

Hrvatski jezik i kulturu učit će mladi iz Južnoafričke Republike, Čilea, Hong Konga, SAD-a…

24. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 27. lipnja 2022. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture, koja se održava do 22. srpnja u Zagrebu.

Dva milijuna ljudi u svijetu zna hrvatski jezik. Nana, dida, sarma i pita najčešće su riječi

Ugledna lingvistička serija De Gruyter Mouton postoji 12 godina, a među 17 svezaka nedavno je objavljen zbornik posvećen hrvatskome jeziku, točnije hrvatskim govorima u dijaspori. Tim povodom istaknuti australski lingvist Jim Hlavac iz Melbournea otkriva nam pojedinosti o svojoj vlastitoj jezikoslovnoj karijeri i timu jezikoslovaca koji pišu o hrvatskome jeziku u dijaspori. Hlavac je u […]

Službeno otvorenje bit će u 11 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 29-ero polaznika iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Engleske, Škotske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Čilea, Španjolske i Hong Konga.

Kao i prethodnih godina, školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta u Padovi i Sveučilišta u Trstu (Italija), Sveučilišta u Glasgowu i Sveučilišta u Edinburghu (Škotska) te Sveučilišta u Pečuhu i Instituta Filip Kaušić (Mađarska).

Hrvatski jezik putem interneta trenutačno uče Hrvati iz 12 zemalja

Započeo je proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce. Pohađa ga 23 polaznika iz 12 zemalja (Argentina, Bolivija, Čile, Francuska, Italija, Jamajka/Hrvatska, Nizozemska, Peru, SAD, Španjolska/Afrika, Venezuela, Vijetnam/Hrvatska). Ovaj 24. ciklus specifičan je po tome što je osim stipendija za petero polaznika koje […]

Jedna stipendija dodijeljena je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja dodijelio stipendiju polaznici sa Sveučilišta Adolfo Ibáñez (Čile).

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Jezična nastava sastoji se od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskog jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Trg Republike Hrvatske 14.

Osim jezične nastave, studentima je organiziran program kulture koji podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgledavanje Zagreba, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima te studijske izlete.

‘Što netko u Indiji stvarno uči hrvatski jezik? Pa zašto, čemu?’

Koliko god na prvu (a i drugu, treću) bilo nespojivo, lektorat hrvatskog jezika, namijenjen ponajprije Indijcima, ima od 1997. godine svoje mjesto među 16 fakulteta, 86 odsjeka i 91 koledžom, koji čine Sveučilište u Delhiju… Sukus pitanja koja su mi poznanici i kolege postavljali kada sam im rekla da idem raditi kao lektorica u New […]

Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju rektor i voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika