fra Mišo Biskup

Hrvatski kapucin otišao služiti u Boliviju, u pokrajinu gdje 80 posto djece odrasta bez biološkog oca

27. svibnja 2021. u 10:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup otputovao je u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića.

Misionarke s Haitija: Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah

Zbog lošeg stanja na Haitiju, gdje su otmice sada već svakodnevne, pismom su se javile misionarke s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović, sestre Služavke Malog Isusa… “Drage naše sestre, rodbino i prijatelji! Vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire. Kako se u našem narodu kaže “dobar glas daleko se čuje, a onaj manje […]

Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima.

“Najdalja filijala udaljena je 30 kilometara, ali ako se ne može prijeći autom kroz korito rijeke, onda ta filijala postaje udaljena 80 kilometara. Na teritoriju misije živi oko 50 tisuća stanovnika. Nisu svi katolici. Ima mnogo kršćanskih crkvi i sekti. Prošle godine imali smo 360 krštenja, 280 krizmanika, 260 prvopričesnika, 37 vjenčanja. To su izvrsne brojke s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem prevladava konkubinat. Oko 95 posto parova živi nevjenčano, ni crkveno, ni civilno. Ovaj podatak ocrtava tu bijedu. U Boliviji je velika bijeda i u materijalnom i u moralnom smislu, jer 80 posto djece u toj pokrajini odrasta bez biološkog oca, a 90 posto vjernika u misiji su radnici najamnici, i žive od nadnice. Ako pada kiša onda neće raditi i taj dan ništa ni zaraditi, i neće imati što jesti osim riže, što je često jedini tanjur koji pojedu”, rekao je fra Ivica Vrbić 2019. u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Djelovanje misionara, poručio je tada, najviše se odnosi na pastoralni i socijalni rad. Od velike su im pomoći angažirani laici, jer se pastoral treba organizirati u središtu misije i na 22 filijale.

Misijski zov na Madagaskaru: Kada kiša pada koso i ako ne bi imali poklopce, narasla bi čorba u loncu

S. Marica Jelić već 36 godina živi svoj misijski zov na Madagaskaru. Redovnica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice Slovensko-hrvatske provincije Marija Pomagaj z Brezij, rođena je 2. siječnja 1955. u mjestu Plavuzi, župa Solakova Kula, Bosna i Hercegovina. Za portal nedjelja.ba ispričala je svoja iskustva s jednog od najvećih otoka na svijetu… “Više volim naučiti puno […]

Novi misionar fra Mišo rođen je u Dubrovniku, a u Zagrebu je završio studij teologije 2014. U novicijat Manje braće kapucina stupio je u Italiji 2018.

Facebook – fra Mišo Biskup (lijevo)