s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović

Misionarke s Haitija: Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah

13. travnja 2021. u 3:12

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: nedjelja.ba

Zbog lošeg stanja na Haitiju, gdje su otmice sada već svakodnevne, pismom su se javile misionarke s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović, sestre Služavke Malog Isusa…

Misijski zov na Madagaskaru: Kada kiša pada koso i ako ne bi imali poklopce, narasla bi čorba u loncu

S. Marica Jelić već 36 godina živi svoj misijski zov na Madagaskaru. Redovnica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice Slovensko-hrvatske provincije Marija Pomagaj z Brezij, rođena je 2. siječnja 1955. u mjestu Plavuzi, župa Solakova Kula, Bosna i Hercegovina. Za portal nedjelja.ba ispričala je svoja iskustva s jednog od najvećih otoka na svijetu… “Više volim naučiti puno […]

“Drage naše sestre, rodbino i prijatelji!

Vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire.

Kako se u našem narodu kaže “dobar glas daleko se čuje, a onaj manje dobar još dalje”. Nažalost, na Haitiju se posljednjih godinu dana živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haićanskom narodu “siju” kriminalne skupine i bande koje se bave otmicom i tako “izvlače” novac.

Biskupska Konferencija i Konferencija redovničkih poglavara više je puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i umoru, te tražila od državnih vlasti da nešto učini kako bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali, nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a s ovom trenutačnom situacijom rad je jako otežan.

Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi, Bogu hvala, dobro i zdravo. Nismo uplašene, niti obeshrabrene, nego zajedno s ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz krize.

Kod nas nema korone, ali evo kao što čitate nažalost na Haitiju je zavladala druga “pošast” – nesigurnost praćena skoro pa svakodnevnim otmicama u Port au Prince, glavnom gradu Haitija.

Među otetima bile su osobe raznih staleža i funkcija… U posljednje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si, nego ako si se našao na putu, a bande ovdje prolazi, njezin si plijen… Tako je među otetima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… Izišla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su oteli. Otmice su se uglavnom obavljale s ukradenim autima državnih službi čija su stakla zatamnjena. Nedavno su državne vlasti izdale naredbu da se sva vozila, osim velikih državnih službenika, moraju voziti bez zatamnjenih stakala. I tako se stanje primirilo…

Prije desetak dana, desetak naoružanih bandita, oteli su pastora i dvoje njegovih suradnika za vrijeme obavljanja službe koja je bila prenošena online.

Njegove pjesme čitaju se kao što čovjek ili stablo rastu. Upoznajte fra Lucijana Kordića

I u grobuneka bude okrenutomoje licei moje tijeloprema istoku,prema suncu. Ni sjenka, ni oblak,niti ikakav izgovor lakne smiju usmjeritimoju rakuprema zapadu. Ja sam uvijek vjerovao u život inisam nikada izgubio nadu imena. Tako zapjeva Lucijan Kordić glasom jedne od svojih posljednjih pjesama “Na raskrsnici” u neobjavljenoj zbirci “Moj žurnal” (Široki Brijeg, 1992.) koja je nastala […]

A jučer, 11. travnja 2021., oteli su petoricu svećenika, dvije časne sestre i troje civila koji su išli na ustoličenje novog župnika. Četvorica svećenika su redovnici zajednice Svetog Jakova, a od civila su majka, sestra i kum svećenika koji je trebao biti ustoličen. Ova vijest nas je sve pogodila i šokirala. Za njihovo oslobađanje traže milijun američkih dolara. U manje od 24 sata oteli su 12 osoba.

Nadbiskup Nadbiskupije Port au Prince mgr. Max Leroy Mesidor osudio je svaku vrstu nasilja i pozvao državne vlasti da osiguraju mir i sigurnost u zemlji, kao i oslobađanje zatočenih. Osudio je svaku vrstu nasilja. Između ostalog, otmičarima i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju glasno je rekao da prestanu uništavati zemlju i nadu Haićanskog naroda.

Mi nismo uplašene, ali zabrinute jesmo za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnija jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina.

I naš grad, Petit Goave, u posljednjih mjesec dana više puta je bio “blokiran”. Kako gradom prolazi prometnica koja povezuje glavni grad s jugom i jugozapadom Haitija, ta prometnica je bila blokirana s ciljem da bi se izrazila solidarnost i tražilo puštanje otetih osoba.

Nedavno su u našem mjestu uhvatili i dvojicu zatvorenika koji su 25. veljače pobjegli iz zatvora iz Port au Prince zajedno sa više od 400 zatvorenika. Ovdje su smještaj našli kod jedne gospođe, ali ne zadugo, jer su ih susjedi prijavili i policija ih je odmah privela s tom gospođom.

Ovim javljanjem htjele smo vam približiti situaciju na Haitiju i zamoliti vas da pojačate svoje molitve za potrebe haićanskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Velika životna priča o fra Ljubi Krasiću: Učinismo što smo mogli, drugo neka učine moćniji

Fra Ljubo Krasić, jedan od najuglednijih hrvatskih misionara i prosvjetnih djelatnika u dijaspori 20. stoljeća, zauvijek nas je napustio 21. lipnja 2020. na Humcu u 83. godini života. Svećenik, pisac i urednik Ljubo Krasić rođen je 18. ožujka 1938. u Čitluku, gdje je pohađao franjevačku gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije u Sarajevu, […]

Vaše sestre misionarke s Haitija,

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, Sestre Služavke Maloga Isusa”