Zagreb

Hrvatsko-argentinski kulturni centar poziva na predavanje o hrvatskoj kuhinji

17. siječnja 2023. u 9:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Predavanje “Hrvatska kuhinja” u okviru projekta “Kultura kao most“ u petak će održati Matija Balent, državni prvak u kuharstvu, šef kuhinje hotela Antunović u Zagrebu, pripadnik četvrtog naraštaja kuhara obitelji Balent i istaknuti član Hrvatskog kuharskog saveza.

Argentinka hrvatskog podrijetla godinama je pokušavala pronaći svoje korijene. A onda je dobila jedan poziv!

Gladis Nilda Barros ostvarila je svoj dugogodišnji san. Ta Argentinka rođena 1954. godine, umirovljena profesorica francuskoga jezika, koja živi u gradu San Salvadoru de Jujuyu, godinama je pokušavala pronaći svoje korijene, kuću u kojoj se rodio njezin djed Jakov Gašparović i groblje na kojemu su pokopani njezini preci. Od podataka o svome djedu Jakovu nije […]

Balent će sve zainteresirane provesti kroz povijest hrvatskog kulinarstva i pojasniti kako se ono kroz godine formiralo te tko je sve utjecao na današnju hrvatsku kuhinju. Objasnit će i zašto je ona toliko raznolika i cijenjena. Tijekom predavanja Balent će predstaviti nekoliko jednostavnih recepata pojedinih jela hrvatske kuhinje.

Hrvatski kuharski savez je nacionalni savez, punopravni član Worldchefs organizacije. Ove godine obilježava dva desetljeća postojanja, a kroz svoje članstvo okuplja nekoliko stotina kuhara i slastičara. Razvoj organiziranih oblika okupljanja kuhara i stvaranja uvjeta za razvitak ukupne kulinarske struke u Republici Hrvatskoj osnovni su zadaci Saveza koje ostvaruje kroz sudjelovanje na kulinarskim događanjima u zemlji i inozemstvu, organiziranje Nacionalne kulinarske reprezentacije te niz drugih aktivnosti i projekata.

Predavanje će se održati u petak 20. siječnja u 18 sati u Institutu za migracije i narodnosti. Možete ga pratiti i putem Zooma (za sudjelovanje je potrebna prethodna registracija).

Velika nogometna zvijezda hrvatskog podrijetla u Argentini tragično je završila svoj život!

Još traje Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, Vatreni su nadigrali Brazil i bili u polufinalu s Argentinom. Dobra je ovo prigoda sjetiti se jednoga mladoga argentinskoga igrača hrvatskoga podrijetla koji se digao visoko na nogometnom horizontu i s njega naglo nestao. Njegov uspon bio je brz, budućnost je izgledala blistava, ali mu se ovozemaljski […]

Ovaj projekt financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a provodi Hrvatsko-argentinski kulturni centar u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti (IMIN) te Hrvatskom kuharskim savezom.