Kruh sv. Ante

Ispružena ruka australskih Hrvata u domovinu je poslala milijun dolara

27. svibnja 2021. u 10:48

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Kruh sv. Ante

Karitativno-humanitarnu organizaciju „Kruh sv. Ante“ osnovali su franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrne s ciljem prikupljanja pomoći. Organizacija je otvorila svoju podružnicu u Wollongongu 2004. tijekom posjeta Australiji tadašnjeg ravnatelja ove organizacije fra Stipana Radića. Godine 2017. podružnica je premještena u Canberru, a 2018. registrirana je i pri australskim vlastima. U statutu je određeno kako se pomoć može slati u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Ruandu, Salomonske otoke i Australiju, a svi donatori mogu zatražiti povrat poreza na svoje donacije.

Upoznajte prvog Hrvata na australskoj poštanskoj marki. Imao je teško djetinjstvo, no riječi jednog franjevca pratile su ga cijeli život

Povodom dva stoljeća djelovanja, Australska pošta zaslužnim je građanima dodijelila medalje. Priznanja su predstavljena 2009. godine u prisutnosti mnogih uglednika iz političkog i javnog života Australije. Od 250 odlikovanih izabrano je samo deset čije su slike otisnute na prigodnim poštanskim markama. Među njima je bio i hrvatski iseljenik Vinko Romanik koji je rođen u Martinu […]

Kroz sve ove godina KSA je bio ispružena ruka dobrotvora australskih Hrvata za one kojima je pomoć potrebna. Kroz ove godine uz redovita prikupljanja pomoći, na poseban način treba istaknuti kako se organizacija pokazala u prikupljanju pomoći za naše misionare u Africi fra Iliju Barišića i fra Ivicu Perića, za naše misionarke na Salomonskim otocima, za stradale od poplava 2014. godine u Hrvatskoj i BiH, za pomoć obnove marijanskog svetišta u Olovu i u mnogim drugim humanitarnim akcijama.

Tako je bilo i u posljednjoj aktivnosti australskih Hrvata, a vezano za potrese u Hrvatskoj. U svrhu bržeg i organiziranijeg prikupljanja financijske pomoći za potresom pogođena područja na Banovini, predložena je upravo ova platforma kao najbrže i najjednostavnije rješenje prikupljanja i slanje novca. Bitno je istaknuti kako je fra Ivo Tadić, koordinator Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju i voditelj Hrvatskog katoličkog centra „Marija-Kraljica Hrvata“ u Wollongong-u, na jednom od sastanaka hrvatske zajednice održanom krajem veljače ove godine u Hrvatskom društvenom klubu „Kralj Tomislav“, predložio da se uz franjevce (fra Ivo Tadić, Wollongong, fra Davor Dominović, Brisbane, fra Davor Filko, Sydney i fra Ante Šimunović, Canberra) u Odbor direktora organizacije uključe i predstavnici hrvatske zajednice s ciljem transparentnosti kako prema australskim vlastima tako i prema hrvatskoj zajednici. Tako su u Odbor direktora ušli Ivica Kovač, Ivica Golubić, Tomislav Lerotić i Damir Berdi te Gordana Anić kao tajnica. Zaključeno je kako će se popis donatora objavljivati u tjedniku „Domovina“ i na društvenim mrežama te u hrvatskim katoličkim centrima.

Snažni potres koji je pogodio područje Banovine izazvao je brzu reakciju hrvatske zajednice iz Sydneya i Wollongonga. Hrvatski franjevci koji djeluju u Australiji u koordinaciji s predsjednicima hrvatskih klubova, poduzetnicima i donatorima s područja grada Sydneya te hrvatskim generalnim konzulom u Sydneyu, žurno su se okupili na Novu godinu kako bi se prikupila financijska pomoć, način prikupljanja i slanja u Hrvatsku.

Okupljeni su prihvatili prijedlog fra Ive Tadića da se, u svrhu bržeg i organiziranijeg prikupljanja financijske pomoći, ide preko postojeće i pri australskim vlastima registrirane karitativno-humanitarne organizacije „Kruh sv. Ante Australija“ (St Anthony’s Bread Australia), a koju vode upravo franjevci.

Nakon toga održano je još nekoliko sastanaka na kojem su franjevci, predsjednici klubova i pojedinci zadužili označene blokove uplatnica zbog evidentiranja imena i iznosa donatora u hrvatskim katoličkim centrima i hrvatskim klubovima. Franjevci su novac prikupili i tijekom sv. misa u posebnu kutiju za one koji žele biti anonimni donatori. Sav prikupljen novac uplaćuje se na platformu „Kruh sv. Ante – Australija“. Za tu prigodu napravljen je i promidžbeni plakat, a uplate se mogu obaviti i skeniranjem QR koda na plakatima. Još jednom je potvrđeno kako sredstva idu u Hrvatski Caritas, središnju karitativno-pastoralnu ustanovu Hrvatske biskupske konferencije, a koji će kupiti stambene module za potrebe potresom nastradalih obitelji na području Sisačke biskupije. Fra Ivo Tadić preuzeo je vođenje ove akcije. Redovito se tiska plakat na hrvatskom i engleskom jeziku te se informira i poziva hrvatska zajednica na prikupljanje pomoći, posebno tijekom sv. misa u centrima.

Biskup Košić primio Hrvate iz Australije i blagoslovio kip bl. Alojzija Stepinca

Sisački biskup Vlado Košić primio je u petak u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku predstavnike molitvene zajednice „Vitezovi predragocjene krvi Kristove“ koja djeluje na području Australije, piše IKA. Biskup se susreo s Marinkom Šuškom, Krešom Pavkovićem i Darijom Kordićem. Tom prigodom blagoslovio je kip bl. Alojzija Stepinca, djelo akademskoga kipara i hrvatskog branitelja Josipa Cvrtile, a […]

Tijekom svih dosadašnjih donacija hrvatske zajednice preko organizacije „Kruh sv. Ante-Australija“ prikupljeno je $914,500.00 AUD. Novac je proslijeđen: u Caritas sisačke biskupije $404,500.00 AUD, u Hrvatski Caritas $424,000.00 AUD, Kruh svetog Ante $76,000.00 i u opću bolnicu Sisak „Dr. Ivo Pedišić“ $10,000.00 AUD.

Kruh sv. Ante

Treba napomenuti kako je i izvan platforme „Kruh sv. Ante Australija“ također prikupljano za ovu svrhu i tako s ponosom možemo reći, koliko nam je poznato, da je u Australiji za stradale od potresa prikupljeno i poslano više od $1,350,000.00 AUD.

Međutim, ovdje nismo stali već ćemo ovu akciju provoditi kroz cijelu 2021. godinu kako bi se prikupila financijska sredstva i kako bi svi koji žele donirati to i mogli, a takvih ima i konstantno uplaćuju u ovu svrhu.

Na kraju treba istaknuti i zahvaliti svim ljudima dobre volje, donatorima, hrvatskim društvenim klubovima, hrvatskim katoličkim centrima i dobrotvorima koji su nesebično iskazali ljubav za one kojima je naša pomoć najpotrebnija. U ovu akciju preko platforme „Kruha svetog Ante“ uključila se i Sydneyska nadbiskupija sa $15,000.00, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Australski Hrvat kao Slumdog Millionaire! Sve je iznenadio njegov odgovor na posljednje pitanje

Rijetki su primjeri iz povijesti kada su se veleposlanstva otvarala godinama prije osnivanja država ili nacija koje bi predstavljala. No, upravo to se dogodilo za vrijeme bivše Jugoslavije u glavnom gradu Australije. Naime, na sam nekadašnji Dan Republike, 29. studenoga 1977., naši ljudi u Canberri utemeljili su hrvatsko veleposlanstvo s Marijom Dešpojom kao otpravnikom poslova […]

Australski Hrvati su i ovoga puta pokazali svoju ljubav prema potrebnima u domovini na čemu im iskreno hvala i Božji blagoslov.