Adventski specijal

Isuse, brate

8. prosinca 2020. u 10:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Stjepan Lice

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Isuse, brate, dok si onih dana prolazio zemljom čineći dobro, umnažao si kruh kako bi nasitio mnoštvo, umnažao zdravlje, slobodu za ljubav, umnažao Božju bliskost s čovjekom.

Ovaj svijet će biti topliji, ispunjeniji smislom i nadom

Došašće je vrijeme koje nas, svake godine iznova, želi dovesti do Božića, uvesti nas u njegovu tajnu. Ono nas podsjeća na sve ono djetinje u nama, na našu čežnju za svijetom u kojem će biti jednostavnije živjeti, za svijetom koji nas neće ugrožavati nego će nam biti sklon. No došašće nas ne želi odvesti u […]

Potom, nakon dana u kojima se toliko toga lomilo, u kojima si i ti bio slomljen, ne i odlomljen od Božje povijesti s ljudima, nastavio si u snazi uskrsnuća hod našim zemnim putovima.

Pošao si i putem do Emausa kako bi sa svojom braćom lomio njihove strahove i, potom, lomio kruh svagdašnji, kruh svoje ljubavi.

Sve otada ne prestaješ umnažati putove do Emausa kako bi svatko našao put do svoga Emausa i kako bi njime prolazio s tobom i braćom.

Sve otada ne prestaješ umnažati i lomiti kruh svoje ljubavi i razdavati ga braći kako bi pohitjeli ususret braće sputane strahom od prolaznosti, obodriti ih neprolaznom radošću. Kako bismo kruhom ljubavi ohrabreni, našli radost u lomljenju za braću.

Sve otada svaki je put kojim se s braćom u tvoje ime prolazi, svaki stol za koji se s braćom u tvoje ime sjeda, svaki kruh koji se u tvoje ime lomi, svet.

Život su dolasci i odlasci. Sve ostalo je čekiranje

Moja supruga i ja ispraćamo prijatelja u zračnoj luci. Obradovao nas je svojim kratkotrajnim boravkom među nama (dakako, svojim boravkom, ne njegovom kratkotrajnošću). Dok odlazi kroz izlaz za putnike i srdačno nam odmahuje, u nama je živo pitanje: kad ćemo ponovno biti zajedno? I dok gledamo za njim, moja supruga kaže: Život su dolasci i […]

Sve otada lomiti se u tvoje ime znači rađati se, s tobom rađati dobrotu ovoga svijeta.

Rađati je za braću – za tvoju i našu braću. Rađati je s tobom, Isuse, brate!