Značenje kumstva

Iz HKM-a Dublin javljaju o terminima za sakrament krštenja u svibnju

7. svibnja 2021. u 8:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Dublin

Vlč. Josip Levaković, voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin, obratio se svojim župljanima koji u svibnju planiraju obaviti sakrament krštenja. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti…

Objavljene informacije o otvaranju crkvi u Irskoj

Voditelj Hrvatske katoličke misije u Dublinu vlč. Josip Levaković objavio je 29. travnja na internetskim stranicama misije prve informacije o ponovnom otvaranju crkvi u Irskoj za javno bogoslužje… Njegovu objavimo prenosimo u cijelosti… “Drage sestre i braćo, upravo smo doznali veliku i radosnu novost: od ponedjeljka 10. svibnju 2021. naše će crkve u Irskoj ponovno […]

“Drage sestre i braćo,

naše crkve će od 10. svibnja 2021. godine ponovno biti otvorene za javno bogoslužje, pa tako i za slavlje sakramenta krštenja. Mi bismo htjeli u našoj St. Mary’s u periodu pred nama slavlje sakramenta krštenja premjestiti s nedjeljnog misnog slavlja na dvije subote u svibnju kada ćemo slaviti samo obred krštenja:

  • subota, 15. svibnja 2021. u 12.30 sati
  • subota, 22. svibnja 2021. u 12.30 sati

Stoga molimo sve roditelje da nam se prijave što prije putem našeg službenog e-maila (info@hkmdublin.com), kako bismo mogli organizirati sve na vrijeme. Kod prijave je potrebno naglasiti jedan od dva navedena datuma koji ste odabrali za krštenje. Svakako, prije svega informirajmo koje je to sve potrebno korake učiniti u pripravi za sakrament krštenja i što to sakrament krštenja uopće u sebi jest i koje je pravo značenje kumstva u našoj crkvi.

Potrebno je napomenuti kako kod prijave putem e-maila treba dostaviti scan/fotografiju dokumenta koji se zove Birth Certificate.

Hrvatska katolička misija Dublin odabrala tri obitelji: Svatko neka dade kako je srcem odlučio

Voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin zahvalio se svojim vjernicima na prikupljanju novčane pomoći za obitelji stradale u potresu na Banovini i najavio sljedeće korake. “S. Smilja Čirko uputila nas je na adrese triju obitelji iz Petrinje: obitelj Herceg, obitelj Marković i obitelj Fran. Prvi put smo ih kontaktirali prije tjedan dana te smo iz prve […]

Kum/kuma treba od svoga župnika dobiti tzv. Posvjedočenje da je prikladan/prikladna za kumovanje kod krštenja. To znači da kum/kuma treba biti osoba koja je krštena u katoličkoj crkvi, primila sv. pričest i sv. potvrdu, te živi praktičnim kršćanskim/vjerničkim životom (ako je u ikakvom zajedništvu s osobom suprotnoga spola – treba živjeti u kršćanskoj ženidbi, ne samo u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici, ili pak u trenutačnim neobveznim zajednicama, vezama i sl.).

Ako osoba koju biste željeli da bude kum/kuma vašemu djetetu toga dana ne može biti fizički prisutna na krštenju, tada kuma/kumu može zastupati neka druga prikladna osoba. Govorimo tada o tzv. zastupništvu. No, onaj tko zastupa kuma/kumu treba ispunjavati iste uvjete koji se traže i za kumovanje.

Posvjedočenje neka bude dostavljeno što prije – i to scan/fotografija posvjedočenja na naš službeni e-mail, a original poštom na adresu naše misije.

Postoji mogućnost da će roditelji i kumovi biti pozvani sudjelovati na pretkrsnoj katehezi putem aplikacije Google Meet, dan uoči krštenja. No, o tome ćemo se čuti osobno s roditeljima i kumovima.

Broj prisutnih za vrijeme slavlja je ograničen na roditelje krštenika/krštenice i kumove (četiri osobe + krštenik/krštenica). U našoj crkvi postoji i Livestream prijenos svih slavlja. Potrebno je u crkvu sa sobom ponijeti i maske.

Posušanka u Irskoj: Posao sam pronašla za dva tjedna, a naše ljude ovdje posebno spaja jedno mjesto

Posljednjih godina svjedoci smo kako sve više ljudi s naših prostora napušta svoje domove. O životu u jednom od novih odredišta – Irskoj, progovorila je Ivana Kokeza iz hercegovačkog grada Posušja za portal Nedjelja.ba. Rođena je 26. rujna 1991. Svoga supruga, koji je rodom iz Splita, upoznala je u Irskoj. Vjenčali su se 2019., a […]

Za bilo kakvu dodatnu informaciju, budite se uvijek slobodni javiti na naš službeni e-mail ili telefonskim putem.

Pozdrav i Božji blagoslov!”

vlč. Josip Levaković,
voditelj HKM Dublin