Povratak dijaspore

Iz Kolumbije i Bolivije preselile u Hrvatsku pa za dobrodošlicu moraju plaćati najskuplji vrtić

3. prosinca 2021. u 6:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Goran Kušec/JRS Hrvatska

Kroz projekt “SIDRO – podrška strancima u integraciji u hrvatsko društvo“, Isusovačka služba za izbjeglice nastoji pomoći članovima te ranjive skupine kako bi ostvarili prava i sve preduvjete za dobru integraciju i normalan život, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Stjepan se vratio u Hrvatsku: Tko nikada nije bio stranac, ne zna što znači biti doma, među svojima

Profesor filozofije Stjepan Blažević, koji još nikada nije bio u prilici raditi u struci, rođen u Argentini, povratnik u Hrvatsku, pripremio je neke pedagoško-didaktičke materijale koji se mogu koristiti u nastavi filozofije i etike… Kada i gdje počinje Vaša životna priča? Gdje su Vaši hrvatski korijeni? Moja životna priča počinje u Buenos Airesu. Djedovi i […]

Lucrecia i María José, samohrane majke, nisu se poznavale od prije. Spojila ih je slična situacija u kojoj su se našle nakon odluke da se s kćerima presele iz Kolumbije i Bolivije u Hrvatsku iz koje su prije tri naraštaja njihovi preci odselili. Naime, potomci hrvatskih iseljenika imaju pravo na hrvatsko državljanstvo, što su njih dvije i zatražile, te se doselile u Lijepu Našu.

Oni povratkom u Hrvatsku traže sigurniji život, što im nije bilo moguće u državama Južne Amerike gdje su otmice, kriminal i korupcija češća pojava, a zdravstveni sustav je u kolapsu pod teretom pandemije. Zajedničko im je što većina ne govori hrvatski, iako ga uče i žele naučiti. Nepoznavanje jezika ih stavlja u vrlo nepovoljan položaj kada krenu u izradu dokumenata, premda ih je većina visokoobrazovana, te uz španjolski govori i engleski jezik

Isusovačka služba za izbjeglice ih individualno asistira, pomaže im da ostvare prava i iziđu iz začaranog kruga. Kako se lako u taj krug upada, primjer su Lucrecia i María José koje su bez prebivališta u Hrvatskoj djecu mogle upisati u vrtiće samo po ekonomskoj cijeni koja im je previsoka budući da su bez posla.

S druge strane, ako im netko ne čuva djecu ne mogu raditi i zaraditi za stanarinu, a ušteđena sredstva presuše za dva do tri mjeseca. Bez obzira na kvalitetnu suradnju državnih službenika, njima su rokovi od po godinu do dvije jednostavno predugi. Dodatni uteg je općenito prisutna visoka razina nepovjerenja stanodavaca prema strancima kojima ne dopuštaju da na njihovu adresu prijave prebivalište.

Kolumbija: Veleposlanik Ranko Vilović predao vjerodajnice

U Veleposlanstvu Republike Kolumbije u Braziliji veleposlanik Ranko Vilović predao je vjerodajnice predsjedniku Republike Kolumbije Ivánu Duqueu Márquezu. Predsjednik Márquez prisustvovao je ceremoniji putem videolinka, a fizički je vjerodajnice primio Dário Alonso Montoya Mejía, veleposlanik Republike Kolumbije u Brazilu. U prigodnom obraćanju predsjednik Iván Duque Márquez naglasio je tradicionalno dobre odnose između Republike Hrvatske i […]

Kroz projekt „SIDRO“ Isusovačka služba za izbjeglice nastoji pomoći članovima da dobiju hrvatsko državljanstvo, izrade osobne dokumente, nostrificiraju diplome, pronađu posao s kojim dobivaju i besplatno zdravstveno osiguranje, pronađu dom gdje će moći prijaviti prebivalište, nauče hrvatski jezik i nastave školovanje.

Trenutačno se kroz individualan i skupni pristup korisnicima pruža socijalna asistencija, pratnja, prevođenje na engleski i španjolski jezik te informativni online susreti gdje se obrađuju teme poput pronalaska posla, pisanja životopisa, uvjeta za zdravstveno osiguranje, spajanje obitelji… Osim kroz iskustvo i znanja zaposlenika, na potrebe se odgovara i kroz angažman volontera koji govore engleski i španjolski jezik ili su osposobljeni za pružanje pravne pomoći.

U sklopu projekta SIDRO ostvarena je i suradnja s relevantnim dionicima kao što je Ured dobrodošlice pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, ambasada Republike Čile, Croaticum, Hrvatska matica iseljenika te pojedincima, podrijetlom Hrvatima, koji su u Zagrebu otvorili privatne poslove.

Hrvatski kapucin otišao služiti u Boliviju, u pokrajinu gdje 80 posto djece odrasta bez biološkog oca

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup otputovao je u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića. Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima. “Najdalja filijala udaljena je 30 kilometara, ali ako […]

Iskustvo je pokazalo kako je položaj tih državljana Hrvatske u mnogočemu zahtjevniji čak i od položaja azilanata. Za ostvarivanje normalnog života u Hrvatskoj potrebni su im prije svega učinkovitiji pravni procesi, a za ostalo će se oni sami polako pobrinuti vlastitim radom i talentima.