Evo kako možete sudjelovati

Javni poziv Hrvatima izvan domovine! Prikupljamo sadržaj za Hrvatski etnički institut

24. ožujka 2023. u 7:37

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: Hrvatski etnički institut

Dragi prijatelji!

Hrvatski etnički institut u Chicagu središnja je institucija Hrvata u Sjevernoj Americi u kojoj se čuva sjećanje na sve ono što je naš narod prolazio i prolazi u Americi i Kanadi. Hrvatski franjevci osnovali su ovaj Institut 1975. godine sa željom da on postane mjesto memorije, molitve, učenja, znanosti i zahvalnosti.

Fra Stipe Rotim dolazi u Kanadu

Nakon što od kanadskih vlasti dobije dozvolu za rad, fra Stipe Rotim preuzet će dužnost kapelana i župnog vikara u Župi Kraljica Mira u Norvalu. Tako je odlučila Uprava Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji sa sjedištem u Chicagu koja je zatražila da hamiltonski biskup, preuzvišeni Douglas Crosby, prihvati imenovanje i udijeli pastoralne ovlasti fra Stipi […]

Kroz proteklih nekoliko godina intezivno smo radili na organizaciji i digitalizaciji građe u našem Hrvatskom etničkom institutu. Tisuće i tisuće stranica materijala sada su obrađeni i elektronski sačuvani. Naša franjevačka izdanja: Danica, Hrvatski katolički glasnik i Hrvatski kalendar dostupni su svim istraživačima naše povijesti.

Također, digitalizirali smo i jako puno VHS kazeta te DVD materijala s različitih prigoda iz života naših hrvatskih zajednica kroz proteklih nekoliko desetljeća. Prikupili smo mnoštvo knjiga, različitih publikacija, dopisa, formalnih i neformalnih pisama, hrvatskih narodnih nošnji, zastava različitih društava iz Amerike i Kanade i mnoštvo drugo sličnog sadržaja. Sve ovo želimo stručno obraditi i sačuvati za naraštaje koji dolaze kao memento onoga kroz što smo kao iseljenički narod prolazili ovdje u tuđini.

Ovim putem vas pozivamo da nam pošaljete materijale koji bi bili vrijedni za naše arhive.

Vlada RH donosi Nacionalni plan razvoja odnosa s Hrvatima izvan domovine

Na 134. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2022. do 2024. Time je predstavljeno nastojanje Vlade Republike Hrvatske da sustavnim pristupom […]

Ako u svojoj privatnoj arhivi imate starije ili novije videosnimke s piknika, proslava, obljetnica, polnoćki, Božića, Uskrsa ili mjesta i događaja na kojima ste se okupljali, a koje biste željeli da se sačuvaju i postanu dio naše povijesti u Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu, molimo vas da nam ih dostavite. Isto tako, to ne moraju biti isključivo VHS kazete i profesionalne snimke, mogu to biti i sve one videosnimke koje imate na DVD-ovima ili prijenosnim diskovima. VHS kazete ćemo digitalizirati i vratiti vam, a dobit ćete i DVD kopiju.

Pozivamo hrvatska društva, škole, udruge i organizacije, na osobit način hrvatske župe u Americi i Kanadi da nam dostave svoje publikacije, monografije koje su objavljivane o raznim obljetnicama, tiskane ili multimedijalne materijale – kako bi i vaša priča postala dijelom hrvatske povijest o kojoj skrbi naš Institut u Chicagu. Na osobit način molimo hrvatske svećenike da nam na kraju godine pošalju svoje župne tjednike (bulletine) koji su svojevrsna kronika života naših zajednica u Sjevernoj Americi.

Ovu poruku možete proslijediti svim svojim prijateljima i poznanicima diljem američkog kontinenta. Sve ovo činimo kako bismo i sljedećim naraštajima ostavili trag onoga što smo zajedno činili i kroz što smo zajedno prolazili. Hvala vam od srca!

Posjetite nas u Chicagu i vidite novi postav izložbe o našoj povijesti i prisutnosti u Sjevernoj Americi!

Dobro došli na portal dijaspora.hr, mjesto daljina i dobrih ljudi

Dijaspora je riječ koja je prečesto označavala daljine, izgubljene ljude ili zabranjene živote. Ali dijaspora je zapravo knjiga života mnogih naraštaja na svim kontinentima. Knjiga imena, ideja, događaja i pokreta koji su ispisali najmoćnije stranice povijesti nekih drugih zemalja, ali i povijesti borbe za svoje ime. Naraštaji ljudi koji su došli iz daleke, velikom dijelom […]

Hvala vam u ime svih onih koje smo i koje ćemo svojim zajedničkim radom i nastojanjem otrgnuti od zaborava i sigurno pohraniti u riznicu našeg narodnog sjećanja.

Javiti nam se možete putem e-mail adrese hei@dijaspora.hr

fra Antonio Musa, OFM
ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta