Zagreb

Vlada RH donosi Nacionalni plan razvoja odnosa s Hrvatima izvan domovine

21. srpnja 2022. u 16:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Na 134. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2022. do 2024.

U Novom Vinodolskom djeca Hrvata izvan domovine uče hrvatski jezik

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 18. srpnja u organizaciji Hrvatske matice iseljenika započela je 29. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Temeljni je cilj Škole da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja […]

Time je predstavljeno nastojanje Vlade Republike Hrvatske da sustavnim pristupom kroz određene posebne ciljeve, mjere i aktivnosti u ovom području djelovanja pridonese nastavku provedbe i razvoja već započetih procesa koje Republika Hrvatska provodi s očuvanja, jačanja i razvijanja hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Usvojen je i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom Vlada RH i ovaj put pruža važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

Hrvat iz dijaspore koji je preveslao Atlantik: Izmolio sam 500 krunica

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u sklopu devetnice sv. Iliji organizirala je u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji gostovanje i svjedočenje hrvatskog branitelja Wernera Ilića, javlja IKA. Na predavanju i svjedočenju bilo je više od stotinu pripadnika vojarne. Werner Ilić je umirovljeni brigadir hrvatske vojske, rođen i odrastao u inozemstvu, koji je na početku […]

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu u tu svrhu osigurana su financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna (što je znatno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada su ista iznosila 25.000.000,00 kuna) i to za 148­­ projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je Prijedlog odluke o proglašenju projekta „Dovršetak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao jednoj od najznačajnijih kulturnih institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini. Potpora se pruža s ciljem očuvanja i njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta, afirmacije i promocije hrvatskog jezika, kazališne kulture i dramske tradicije. Dovršetkom izgradnje i opremanjem objekta, Hrvatsko narodno kazalište dobit će prostorne i tehničke mogućnosti i uistinu postati nacionalno kazalište s potrebitim sadržajem, kazalište koje će stvarati nove kulturne vrijednosti te će tako doprinositi svjetskoj promociji kulturne i povijesne baštine hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine.

Kolekcionar i ugledni psihijatar iz New Yorka donirao svojoj domovini remek djelo

Muzej za umjetnost i obrt bogatiji je za još jedno remek djelo, vrijednu sliku „Bogorodica s djetetom“ slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea. Sliku ovog velikog kasnorenesansnog slikara darovao je ugledni američki Hrvat dr. Dinko Podrug u svoje osobno ime te u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC). Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih […]

Usvojen je i Prijedlog odluke o dodjeli financijske potpore Bosni i Hercegovini zbog ublažavanja posljedica potresa koji je 22. travnja ove godine pogodio područje Bosne i Hercegovine i to magnitude 6,1 po Richteru, s epicentrom kod Stoca, prilikom kojeg su znatno stradali Stolac i Čapljina. Financijskom potporom će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svrhu saniranju posljedica potresa pomoći u ublažavanju šteta koje su nastale na javnim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima te prometnoj infrastrukturi.