Sisak

Jedan od najuspješnijih Hrvata u Americi: Kapital je uvijek moguće pronaći

29. rujna 2023. u 7:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Meeting G2

U poduzetničkom inkubatoru Siska PISAK jučer je službeno otvorena već tradicionalna poslovna konferencija MEETING G2.9 koja ove godine nosi naziv „Zemlja izlazećeg optimizma“. Cilj susreta je povezati poslovnu i iseljeničku Hrvatsku.

Matt Sertić svoj je prvi milijun zaradio prije 30 godina u Silicijskoj dolini. Sada svjetski važnu proizvodnju planira pokrenuti u Hrvatskoj

Što reći o ljudima, proizvođačima najekološkijih tenisica na svijetu koje se mirne savjesti mogu baciti u kompost gdje će se doslovno – razgraditi? Ili o čovjeku koji je istesao zanat u Silicijskoj dolini i onda svoje poslovno čudo preselio u možda najneočekivaniji grad – Sisak? Najbolje je reći da su ti fenomenalni ljudi jedni od […]

Na otvorenju se okupilo više od 200 poduzetnika i javnih osoba iz tradicionalnih iseljeničkih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Nizozemska i država Južne Amerike, kojima su se priključili i brojni stručnjaci iz domovine.

„Vjerujemo da unatoč svim izazovima možemo zajedničkim naporima ostvariti pozitivne rezultate. To je naša glavni nit vodilja ove konferencije – povezati znanja iseljeničke i lokalne Hrvatske te gospodarski revitalizirati Banovinu koja je teško stradala nakon potresa“, izjavio je Antun Krešimir Buterin, predsjednik Udruge Meeting G2, koja je organizator konferencije.

S velikim riječima potpore prisutnima se obratio i Zdenko Lucić, državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske. Uime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, okupljenima se obratio i Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika za gospodarstvo koji je naglasio da je pitanje decentralizacije zemlje važno za njezin razvoj, dajući potporu Ureda predsjednika području Banovine tijekom obnove nakon potresa.

Potporu konferenciji i njezinom razvoju poduzetničke klime pružio je i rođeni gradišćanski Hrvat Josef Markus Wuketich kao veleposlanik Republike Austrije, simbolično podsjetivši na veliku ulogu austrijskih ulaganja u tvrtki Gavrilović. Posebnu zahvalnost svima izrazili su i predstavnici Grada Petrinje i Županije, poručivši kako su pasivnost i letargija u ovom trenutku nešto na što nitko na ovim prostorima nije zaslužio. Na kraju, atmosferu i napore za izgradnjom poslovnih mogućnosti i povezivanja Hrvata u domovini i inozemstvu pozdravio je i Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

Predsjednik Milanović otvorio Hrvatski kulturni centar kod New Orleansa: Ovo ću pamtiti do kraja života

„Budite predani svojoj zajednici, koristite ovu zgradu koja je nastala kao plod odricanja mnogih i želim vam da ubuduće služi još mnogima. Nastavite njegovati svoju kulturu i svoje porijeklo, ostanite to što jeste”, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović Hrvatima koji su se u velikom broju okupili u subotu na svečanom otvaranju Hrvatskog kulturnog […]

Veliku pozornost prvog dana konferencije i na samom otvorenju izazvao je i uspješni poduzetnik Matt Sertić, koji se 80-ih godina kao rođeni Siščanin preselio u Ameriku gdje je u Kaliforniji pokrenuo svjetski poznatu tvrtku za proizvodnju mikročipova i novih tehnologija Applied Ceramics. Sada je svoj uspješan posao preselio u rodni grad, gdje je osnovao najveći poduzetnički inkubator u Hrvatskoj.

Meeting G2

„Nadam se da će moj primjer nadahnuti i druge na poduzetničke pothvate. Kapital je uvijek moguće pronaći, a srce hrvatskog iseljeništva itekako je veliko“, zaključio je Matt Sertić.

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače. Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. “Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i […]

U sljedeća dva dana konferencije sudionici će imati priliku sudjelovati u nizu predavanja i panel-rasprava koji se bave umjetnom inteligencijom, mogućnostima razvoja prijevoza, medicinskog turizma, kao i solarnom energijom.