Veliko srce

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

2. ožujka 2021. u 10:13

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače.

Hrvati iz Ludwigshafena poslali dva šlepera namještaja za crkvu

Vjernici Hrvatske katoličke misije Ludwigshafen poslali su prošli vikend dva šlepera puna crkvenog namještaja iz desakralizirane crkve Sv. Norberta u Kaiserslauternu kao pomoć pri obnovi nakon nedavnih potresa župi Pešćenica. Humanitarna akcija organizirana je na poticaj Ante Vasilja koji je pastoralni suradnik u toj misiji te pod vodstvom fra Slavka Antunovića, voditelja misije. U posredovanju […]

Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj.

“Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i folkloraša u Sisačko-moslavačkoj županiji. Članovi društava znaju da izravno pomažu kolegama u umjetničkim društvima u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju koje prenosi Hrvatski glasnik.

Svoju donaciju skupili su najvećim dijelom članovi HKD-a Gradišće, Pjevački zbor Ljubičica iz Petrovoga Sela, a HKD Čakavci iz Hrvatskoga Židana i Mješoviti zbor Sveta Cecilija u Sambotelu pridružili su se s jednim manjim dijelom.

Zanimljiva korizmena akcija Hrvatske katoličke misije Beč. Traže se kumovi

Hrvatska katolička misija Beč u suradnji s Hrvatskim domom započela je korizmenu akciju prikupljanja novčanih sredstava za potresom ugrožene obitelji na Banovini. “Pokušat ćemo skupiti što više kumova, dakle obitelji koje se obvezuju sa 100 eura mjesečno na godinu dana pomagati jednoj obitelj iz ugroženog područja”, rekao je fra Josip Koren, voditelj tamošnje katoličke misije. […]

Poznato je da su gradišćanski Hrvati u više akcija velikodušno poslali svoje donacije na pogođeno područje. Mala, ali vrijedna donacija iz Petrovoga Sela ovih će dana biti dostavljena u Sisak.