Orila se hrvatska pjesma

Jedno hrvatsko vjenčanje u dijaspori iz 1951.

18. siječnja 2021. u 8:33

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Danica

Dana 11. studenog 1950. vjenčao se u Heywoodu u Engleskoj s gđicom Josefinom Panzer hrvatski protukomunistički borac i sin kršne Hercegovine g. Janko Vukić.

Dinamo

Dinamo u Americi 1963.

Nogometni klub “Dinamo” iz Zagreba putuje ovog ljeta u Sjevernu Ameriku gdje će u New Yorku, Chicagu i Detroitu nastupati na tradicionalnom turniru koji organizira “The New York American Soccer club”, piše Matica iz 1963. godine. Nogometni klub “Dinamo” osnovan je 9. lipnja 1945. godine u Zagrebu. Uspjesi koje je postigao od osnivanja do danas […]

Toga dana je bilo pravo hrvatsko slavlje, jer je vjenčanju prisustvovalo dvadesetak Hrvata i Hrvatica iz distrikta Bury, među kojima se nalazilo i nekolika stranaca. Većina prisutnih Hrvata bili su hrvatski vojnici, kao i g. Janko Vukić, koji su se borili protiv srbokomunista u obrani hrvatske državne i narodne nezavisnosti.

Poslije objeda, koji je bio skromno i po domaću pripremljen, orila se hrvatska pjesma, koja nam je dočaravala sve viteške podvige hrabrih hrvatskih vojnika iz dana časne i svete borbe za očuvanje hrvatske države.

Iza toga je g. dr. Andrija Ilič mladencima održao govor i izrazio zadovoljstvo, da može prisustvovati vjenčanju jednog hrvatskog borca. Rekao je između ostaloga, da žrtve hrvatskih vojnika nisu bile uzaludne, jer se primiče čas, kad će svanuti potpuna sloboda i za mukotrpni hrvatski narod u njegovoj suverenoj i nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Svim prisutnim hrvatskim borcima, od i kojih većina još i danas na sebi nosi znakove rana dobivenih u borbi s neprijateljima hrvatske nezavisnosti, stavio je na srce, da ne nasjedaju lažnoj promidžbi onih žalosnih pojedinaca, koji pogazivši zakletvu Bogu i Hrvatskoj, danas rade za najljuće neprijatelje hrvatstva, te bi u prvome redu htjeli zavarati našeg poštenog malog čovjeka.

Potjernica u Americi: Sudjelovao je u ‘narodnoj’ administraciji Perušića

U osobnom fondu fra Ljube Čuvala u Hrvatskom etničkom institutu pronašli smo “potjernicu” u kojoj D. G. iz Chicaga traži J. M. u Clevelandu, zbog, kako navodi, odnošenja viška od obitelji u Perušiću nakon pada NDH. Sadržaj ove poruke objavljujemo u cijelosti, bez osobnih podataka aktera koji su poznati redakciji Dijaspore. “Traži se: J.M. iz […]

Prije nego su se gosti razišli svojim kućama, svi su prisutni ustali i zapjevali hrvatsku državnu i narodnu himnu.


Danica, 1951.