New York, Chicago i Detroit

Dinamo u Americi 1963.

12. siječnja 2021. u 9:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Matica

Nogometni klub “Dinamo” iz Zagreba putuje ovog ljeta u Sjevernu Ameriku gdje će u New Yorku, Chicagu i Detroitu nastupati na tradicionalnom turniru koji organizira “The New York American Soccer club”, piše Matica iz 1963. godine.

Donosimo detaljan popis svih Hrvata koji su bili na Titanicu. Zanimljive su sudbine preživjelih

Podaci koji slijede objavljeni su na engleskom jeziku u “Hrvatskoj kronici – Chicago”, br. 1., proljeće 2002., prigodom 90. obljetnice potonuća Titanika. Ovdje ih donosimo s nekim sitnijim izmjenama i dopunama. Petnaestog travnja 1912. godine potonuo je prekooceanski “nepotopivi” Titanik. Među 1316 putnika, od kojih je 818 izgubilo živote u ovoj užasnoj nesreći, koja je […]

Nogometni klub “Dinamo” osnovan je 9. lipnja 1945. godine u Zagrebu. Uspjesi koje je postigao od osnivanja do danas na domaćem tlu i u inozemstvu stavili su ga u red najboljih europskih klubova. “Dinamo” je do sada triput (1948., 1954. i 1960.) osvojio naslov prvaka Jugoslavije.

Ove godine postoje svi izgledi da “Dinamo” četvrti put postane prvak države u nogometu. On se na tablici prvenstva Jugoslavije bori s “Partizanom” za prvo mjesto, pa ako ustraje do kraja, sva je prilika da će četvrti put osvojiti prvenstvo Jugoslavije. U finalnoj utakmici u borbi sa “Hajdukom” iz Splita ima također velikih izgleda da ga osvoji po treći put. Istovremeno je u međunarodnoj konkurenciji polufinalist u natjecanju za Međunarodni cup velesajamskih gradova.

Dosadašnje značajne pobjede “Dinama” u međunarodnim natjecanjima bile su svakako ona u Beču, kada je s 5:2 svladao kompletnu austrijsku reprezentaciju, zatim pobjeda nad reprezentacijom Švicarske s 3:0, onda nad bečkim “Rapidom” sa 6:1, pobjeda nad “Racingom” iz Buenos Airesa s 3:0, pobjeda nad čileanskim prvakom “Coca-Colo” s 1:0, pobjeda nad “Bayernom” iz Münchena s 4:1…

Momčad zagrebačkog “Dinama” s radošću očekuje odlazak u gradove Sjeverne Amerike ne samo zbog toga što će igrati na ovom velikom i značajnom turniru i vidjeti već unaprijed spomenute gradove, već i zato, što će u tim gradovima sresti s našim doseljenicima među kojima će se u stranom svijetu osjećati kao kod svoje kuće.

Uvjereni smo, da ćemo na svim predviđenim utakmicama imati mnogo naših navijača, jer utakmice neće biti lake. Protivnici će nam biti ponajbolje momčadi Europe. Ove godine organizator je pozvao na turnir našu momčad. To će biti četvrti nastup igrača “Dinamo” u Americi. “Dinamo” je, naime, prvi put gostovao u Južnoj Americi godine 1952./53., kada je nastupio na turniru u Montevideu. Dvije godine kasnije nastupio je u Meksiku, a 1957. godine na velikom turniru u Rio de Janeiru.

Jedan od najdramatičnijih slučajeva bijega iz Jugoslavije otetim zrakoplovom, u kojem je bio i Ivo Andrić

Ljudi su uvijek pronalazili načina kako pobjeći iz država u kojima je vladao (ili vlada) totalitarni režim, pa tako i Hrvati. Ne računajući one koji su izbjegli pokolju u proljeće 1945. godine, na tisuće je Hrvata pobjeglo na Zapad u godinama poslije Drugoga svjetskog rata. Oni iz priobalnih dijelova Hrvatske ponajviše su “veslali” u slobodu […]

Od ovog četvrtog gostovanja na američkom kontinentu mnogo očekujemo, jer dobar plasman na turniru osigurava nam poziv i za sljedeću godinu. Naše su momčadi poznate u svijetu kao dobri nogometaši, pa je i ovaj poziv uslijedio kao posljedica ove opće spoznaje. Ova činjenica obavezuje mladiće “Dinama” da stečeni ugled što časnije opravdaju. Uvjereni smo, da će oni to i postići, tim više, jer će biti iskreno bodreni od naših dragih iseljenika.

Turnir počinje krajem lipnja, a završava krajem srpnja. Sve momčadi bit će podijeljene u dvije skupine i svaka će momčad odigrati utakmicu sa svakom momčadi iste skupine. Znači, s obzirom na to da se u našoj skupini nalazi sedam momčadi, odigrat ćemo sedam utakmica. Imena klubova sudionika u skupini još ne znamo. Poznato nam je samo, da zajedno s nama sudjeluje po jedan klub iz Portugala, Španjolske, Grčke, Mađarske, Poljske i Italije.

Druga skupina sastavljena je od klubova iz Amerike. Svi susreti neće se odigrati u New Yorku, već će pojedine utakmice biti odigrane i u Chicagu i Detroitu. Pobjednici grupa odigrat će međusobno još dvije utakmice, a tek onda ovogodišnji prvak, odnosno pobjednik njujorškog turnira stječe pravo igranja s prošlogodišnjim pobjednikom ovog turnira – “Duklom” iz Praga.

Štrajk glađu

Oni su štrajkali glađu zbog Titovog dolaska u SAD

U arhivu Hrvatskog etničkog instituta pronašli smo zanimljiv proglas iz 1978. koji potpisuju četvorica Hrvata iz Chicaga: Mile Ivezić, Mile Štimac, Vjekoslav Velić i Ivan Lončar. Oni su se, naime, odlučili na sedmodnevni štrajk glađu zbog “Titinog dolaska” u Washington D.C. “Usporedo s glavnim demonstracijama u Washingtonu D.C., koje organizira Hrvatskog Narodno vijeće prilikom posjete […]

Zbog dalekog putovanja već sada obavljamo veoma solidne pripreme kako bi “Dinamo” što spremniji mogao otputovati, a putuje se 27. lipnja iz Amsterdama, zrakoplovom kompanije KLM. Ovim zrakoplovom putuje svih sedam ekipa iz Europe, pa ćemo se 28. lipnja u jutarnjim satima spustiti u New York, gdje ćemo odsjesti u hotelu Croydon.

Dakle, do skorog viđenja.


NK DINAMO
Matica, 1963.