Josip Turkalj

U Jugoslaviji nepoželjan, u svijetu omiljen

20. travnja 2022. u 8:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: glas-koncila.hr

Desetljećima je živio i radio u Americi, a za vrijeme jugo-države i režima o njemu se nije smjelo pisati. Bio je Hrvat i odmah je bio označen kao „antidržavni element“. Nakon povijesnih promjena 1990. Turkalj (kao i mnogi drugi “nepoćudni” Hrvati) postao je legalan, ali na hrvatskoj kulturnoj panorami njegovo ime nije uhvatilo korijena. Medijima su zanimljiviji oni koji „šokiraju“ svijet svojim glupostima, nego pravi talenti i dobri ljudi.

Kao dječak otišao u svijet pa svojim talentima i ustrajnim radom obogatio Ameriku

Ima mnogo Hrvata koji su svojim talentima, životom i radom obogatili Ameriku, a za njih se u domovini nije ni čulo ili su pak već davno zaboravljeni. Jedan od njih je i dr. Josip P. Vidošić, u Americi nekoć poznati sveučilišni profesor strojarstva, autor više knjiga i čovjek koji je cijeli život radio za opće […]

Josip Turkalj rođen je 10. kolovoza 1924. u Rakovici. Već u mladim godinama vidjelo se da Joso ima umjetničke nadarenosti. Tako je kao 12-godišnji dečko rezbario nova krila anđelu na drvenom kipu koji je bio vatrom oštećen u slunjskoj crkvi. Talent koji mu je Bog dao on je gajio kroz školovanje i uporan rad.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1952. godine, a zatim je došao u Rim i tamo nastavio poslijediplomske studije na Academia delle Belle Arti i Scuola Del Medaglio (1952. – 1954.).

Iz Italije je otišao u Ameriku (1957.) za asistenta tada profesoru i slavnom hrvatskom umjetniku Ivanu Meštroviću na poznato sveučilište Notre Dame u državi Indiani. Nakon Meštrovićeve smrti (1962.) Turkalj je nastavio predavati likovnu umjetnost na istom sveučilištu još dvije godine, a zatim je otišao za profesora u privatnu katoličku školu, Gilmour Academy, u predgrađu Clevelanda u državi Ohio i tamo ostao do svog umirovljenja. Od tada je svaki dan odlazio u svoj atelje u Clevelandu i nije prestao stvarati; uvijek nova nadahnuća i nove skulpture.

Iza ne-hrvatskog imena i prezimena krio se jedan od najpoznatijih pedagoga u Americi. Politika ga je kaznila, a mladost voljela

Suzzallo?! Reći ćete, a tko ti je taj! Ni čuli nismo za nekakva Hrvata i to podrijetlom iz Hercegovine, s takvim imenom i prezimenom. Što ćete, razišli smo se po svijetu i, vjerujte, ima nas u „izdanjima“ svake vrste. Davala se i daju tuđa imena i mijenjala se prezimena, iz potrebe i iz mode, ali […]

Turkalj je sudjelovao i pobjeđivao na mnogobrojnim izložbama u Italiji i Americi, a radovi mu se nalaze diljem američkog kontinenta. Samo da napomenemo neka mjesta gdje se mogu naći njegove skulpture: Worthington i Duluth, Minnesota; Gary i Notre Dame, Indiana; Dubuque, Iowa; Rochester i Buffalo, New York; Villa Maria, Pennsylvania; Detroit, Michigan itd. Mnoge njegove skulpture nalaze se u privatnim kolekcijama i u crkvama, posebno u hrvatskim crkvama, primjerice, kip sv. Pavla u Clevelandu, sv. Franje u Windsoru, nekoliko reljefa u crkvi u Londonu, Kanada i kipovi Gospe mira i Gospe Bistričke u hrvatskoj kapelici koja se nalazi u sklopu velikog Nacionalnog katoličkog svetišta u Washingtonu, glavnom gradu Amerike.

Turkaljeve skulpture odraz su njegovih duboko usađenih vrijednosti koje je poprimio još u mladosti, u svom rodnom mjestu, a te bi se vrijednosti mogle sažeti u tri kategorije: vjera, obitelj i hrvatska baština. Iz njih je on crpio nadahnuća za svoje umjetničke radove i kroz njih se on utapao u općeljudske vrline i čežnje. Te je vrijednosti Joso oslikavao u svom radu i svjedočio ih u svakodnevnom životu.

On i njegova supruga Julia roditelji su šestorice sinova, a svatko tko je imalo poznavao našeg Josu svjedočit će kako je on bio „duša od čovjeka“. Jednostavan i radišan romantik, zaljubljen i uronjen u život svoje obitelji, svog naroda i čovječanstva; život koji ne prestaje nego teče iz naraštaja u naraštaj, što jedna od njegovih skulptura („Ciklus života“) tako lijepo oslikava.

Glazbenoj slavi Bostona pridonio je i Osječanin. Ime je amerikanizirao, no prezime je uvijek potpisivao izvorno

Ovoga ćemo puta sjesti u „time machine“ i nakratko posjetiti američki grad Boston negdje krajem 19. stoljeća. To je jedan od najstarijih gradova u Americi s bogatom političkom i kulturnom poviješću, posebice glazbenom. Bostonska simfonija, utemeljena 1881., jedan je od „5 velikih“ orkestara u Americi i svjetskoga je glasa. Glazbenoj slavi toga grada puno je […]

Josip Turkalj poznat je u Americi, posebice među Hrvatima Amerike. Životna je to priča još jednog poznatog Hrvata koji je zbog svojih dubokih uvjerenja i ideala morao poći u svijet. On je taj svijet obogatio svojim talentima, svojim časnim životom i svojom obitelji.

Preminuo je 3. srpnja 2007. u Clevelandu.