Hvaranin

Kako je Hrvat iz Argentine postao Sherlock Holmes

26. siječnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Wikipedia

Ivan Vučetić rođen je na Hvaru (tadašnjoj Lesini) 28. srpnja 1858., a preminuo je i pokopan u Argentini 25. siječnja 1925. godine. Kao 26-godišnjak napustio je domovinu. Četiri godine poslije postao je službenik argentinske policije u La Plati i nakon početnih godina rada na statističkim poslovima, počeo se baviti poslovima identifikacije.

Spektakularan let iznad mosta u San Pedru koji je napravljen zaslugom Hrvata. Tko je bio Vincent Thomas?

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru. Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim […]

Istražujući metode identifikacije po otisku prstiju, ustanovio je četiri osnovna tipa papilarnih linija: krug, luk, lijevu i desnu zamku te dokazao da su to dijelovi tijela koji se od rođenja nikada ne mijenjaju, pa su, stoga, i najpouzdaniji osobni znak raspoznavanja živih bića.

Vučetićevo otkriće i danas je najpouzdanija identifikacijska metoda koja se primjenjuje u cijelom svijetu. Počela se upotrebljavati nakon što je kao policijski vježbenik argentinskog okruga Buenos Aires 1892. po krvavom otisku u poznatom “Slučaju Rojas”, koji je ušao u anale svjetske kriminalistike, u jednom argentinskom selu otkrio čedomorku te dokazom oslobodio pogrešno optuženog.

Dugogodišnji istraživački rad iz područja daktiloskopije Vučetić je pretočio u brojne znanstvene radove, kao što su Usporedna daktiloskopija (1904.), Identifikacija ličnosti (1907.), Primjena daktiloskopije u suzbijanju zločina (1909.), Povijesni pregled prve službene primjene otisaka prstiju i njeni rezultati (1920.) itd.

U sklopu svoje svjetske turneje 1913. godine Ivan Vučetić je posjetio rodni Hvar kada je tamošnjoj općini darovao primjerak svoje knjige “Dactiloscopia comparada” s posvetom: “S dužnim poštovanjem općini moje ljubljene domovine”.

Vučetić je posjedovao humanističku naobrazbu, govorio je nekoliko jezika te je bio glazbeno obrazovan: u austrougarskoj mornarici u Puli vodio je Vojni orkestar (za koji je pisao glazbu), a u La Plati je osnovao policijski orkestar. Bavio se humanitarnim radom i potpomagao je obitelji policijskih službenika.

U svojoj drugoj domovini Argentini, gdje žive njegovi potomci iz tri braka, Ivan Vučetić vrlo je cijenjen i poštovan.

Tijekom pristupanja Europskoj uniji izložba o njemu predstavljala je Hrvatsku u Palači pravde u Münchenu 2013. Hrvatska pošta prvi put je 2008. izdala prigodnu poštansku marku, dok je argentinska to izvela u dva navrata.

U Zagrebu pri ravnateljstvu policije već šezdesetak godina djeluje Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” s najsuvremenijom opremom u ovom dijelu Europe.

VELIKI SPECIJAL (1) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Imali su vlastito brodogradilište, lovili losose…

Ribarstvo u Britanskoj Kolumbiji dijeli se na glavnije kategorije kao što su bacanje mreže među brodovima, ribolov manjim mrežama, kružno postavljanje mrežnog konopca, zavisno od toga na koji se način riba lovi. Svrha je ovog izlaganja opisati tehnološki razvoj ribarske mreže te spomenuti neke Hrvate koji su u tom razvoju imali neku ulogu. Kako ne […]

U ožujku 2018. godine, tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Policijsku akademiju “Juan Vucetich” u gradu La Plati gdje je, s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen-ploču Ivanu Vučetiću.