U Americi od 1903.

Spektakularan let iznad mosta u San Pedru koji je napravljen zaslugom Hrvata. Tko je bio Vincent Thomas?

25. siječnja 2021. u 7:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Screenshot/YouTube

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru.

Boks

Hrvat kao Rocky prije Rockyja. Postao je boksački prvak Južne Amerike, no nije dugo uživao u slavi i bogatstvu

Brojni su naši zemljaci, žitelji Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, odlazili “trbuhom za kruhom” već u ranoj mladosti. Najčešće se odlazilo na druge kontinente – Ameriku i Australiju. Oni koji su ranije otišli, čim bi se u dalekom svijetu snašli pomagali su svojim rođacima i prijateljima u rodnom kraju te ih pozivali da pođu njihovim […]

Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim predgrađem Wilmingtonom i s dva autoputa; Harbor i Long Beach Freeways. Do spomenute godine za sve te prometnice postojala je veza preko lučkog zaljeva samo trajektom ili velikim zaobilaznicama.

S obzirom na to da je svojom upornošću za izgradnju tog mosta najzaslužniji Thomas Vincent, zastupnik u legislativi države za područje San Pedra, po njemu je isti i nazvan.

FOTO: Vladimir Novak – Vincent Thomas na mostu tijekom izgradnje, 28. siječnja 1963.

Njegovi roditelji, otac Vicko Thomas (Tomašević) i majka rođena u Bobovišću na otoku Braču, došli su u Ameriku 1903. godine. Imali su osmero djece, a Vincent im je bio treće dijete rođeno u gradu Biloxi, država Mississippi, gdje i danas živi priličan broj Hrvata.

Godine 1918. preselili su se u San Pedro, gdje im nedugo poslije otac umro od španjolske gripe. Iako je tada Vincentu bilo samo deset godina, pokazivao je raznovrsne sposobnosti i snalažljivost. Uz školovanje, najprije je počeo zarađivati raznošenjem i prodajom novina, a odlučio se i na proizvodnju tzv. zmijina ulja, koje su kupovali najviše sportaši. Poslije, još uvijek kao učenik, zarađivao je i kao boksač. Za svaku borbu primio bi oko 2500 dolara.

Završivši srednju školu upisao se na fakultet u Santa Clari, gdje je diplomirao političke znanosti, a poslije je na sveučilištu Loyola diplomirao i pravo.

TAMBURITZA MANUFACTURING CO.

Najveću tvornicu tamburica na svijetu utemeljio je Ivan Hlad – čak 1917. godine!

Čast nam je ovime predstaviti našu VELIKU i MODERNU tvornicu, u kojoj izrađujemo sve vrste tambura, po modernom i znanstvenom sustavu, piše u publikaciji “Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama”, koja je izdana 1927. u Chicagu. Naša radnja bila je utemeljena još 1917. godine u Chicagu, I11. pod imenom: PRVA HRVATSKA TVORNICA TAMBURA […]

Nije otvorio svoj odvjetnički ured, nego se zaposlio u tvornici za preradu ribe “French Sardine”, kod našeg sunarodnjaka Martina J. Bogdanovića s otoka Visa. Tu su ga nagovorili da se posveti politici i da se na izborima kandidira za predstavnika San Pedra u legislativi Kalifornije.

U političkoj karijeri ubrzo je postao popularan i vrlo uspješan pa je na tom položaju ostao punih 38 godina. To znači da je na izborima pobjeđivao 12 puta zaredom.

Još od 1922. vodile su se rasprave i pravili planovi za gradnju podvodnog tunela koji bi povezao to važno industrijsko područje s lukom Los Angelesa. Konačno, zauzimanjem Thomasa Vincenta, ipak se pristupilo gradnji mosta.

Na dan 28. svibnja 1960. godine guverner Kalifornije Edmund G. Brown lopatom je simbolično započeo gradnju tog golemog objekta, koji će dosezati visinu od oko 120 metara iznad vodene površine.

FOTO: Vladimir Novak – Wiliam J. Jurkovich (desno), glavni projektant mosta, u Sacramentu 1966. godine prima nagradu za zasluge pri konstruiranju istoga

Most je bio završen za samo tri godine i otvoren 28. rujna 1963. Među uzvanicima, prigodom svečanog otvorenja, nalazio se i Wiliam J. Jurkovich, glavni projektant mosta, također naše gore list.

Vincent Thomas preminuo je 1980. u San Pedru, u 72. godini života.

Vladimir Novak

U nastavku pogledajte spektakularan let iznad mosta