Novi Sad

Kako napreduje obnova spomeničke baštine Hrvata u Petrovaradinu?

21. travnja 2022. u 8:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: M. Tucakov/Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

U Novom Sadu održana je sjednica Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Grada Novog Sada. Članovi su se međusobno informirali o dosadašnjem tijeku započetih projekata te ukazali na zastoje i izazove u daljnjem provođenju ranije dogovorenog, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Poruka Hrvatima u Srbiji: U ovim izazovnim vremenima potrebno je jedinstvo kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat

U Republici Srbiji se 3. travnja 2022. održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske tim povodom ima poruku za sve Hrvate u BiH… “Važno je da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste […]

Goran Kaurić, zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama potvrdio je kako će se u financiranje treće i posljednje etape radova obnove unutarnjeg dijela spomen-doma bana Jelačića uključiti Pokrajinska vlada te kako će ona biti provedena po projektu koji je ranije načinio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji je i do sada provodio obnovu.

Ravnatelj Zavoda Siniša Jokić naglasio je da su započeti radovi na zaštiti drvenih elemenata interijera crkve sv. Jurja. Veliki izazov je uništavanje crvotočine koja je zahvatila sve elemente, od oltara do mobilijara. Taj je posao započelo novosadsko poduzeće „Ciklonizacija“ u suradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i uz stručni nadzor spomenutog gradskog Zavoda.

Članovi su informirani i da je gradski Zavod započeo izradu projekta vanjske obnove crkve sv. Jurja. Navedeni su i problemi u tom poslu: drenažni sustav oko crkve koji ne funkcionira, vlaga koja probija u crkvu i zgradu samostana. Drugi korak je snimanje konstrukcije krova, koja nikada nije tehnički snimljena, te obnova krova, a nakon njega i pročelja. Spomenuto je da će radovi na ovoj crkvi trajati dvije godine. Naglašeno je i značenje svetišta Gospe Tekijske za hrvatsku zajednicu te je zaključeno kako će se nastaviti komunikacija i planiranje financiranja obnove crkve na svim razinama vlasti, u suradnji s Crkvom. Grad Novi Sad izdvojit će sredstva za ovaj objekt.

„Bunjevačko pitanje“ nije jedini problem kojim Srbija manipulira

U ponedjeljak je u Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“. Susret je okupio velik broj sudionika iz hrvatskih nacionalno-manjinskih skupina diljem Europe, predstavnike diplomacije Republike Hrvatske, drugih držanih i znanstvenih institucija koje se […]

Član radne skupine Darko Polić izvijestio je o problemu izrade planske dokumentacije za Stari Majur u Petrovaradinu. Naglasio je kako izrada elaborata o zaštiti kasni te da je u nastavku važna žurna potpora za ubrzavanje procedure jer obustava izdavanja uvjeta gradnje (privremena zaštita) ističe 18. lipnja, a plan detaljne regulacije može biti razmatran i usvojen vjerojatno tek najesen.

Polić je podsjetio da prijedlog za zaštitu novomajurske crkve sv. Roka s grobljem i kalvarijom treba proslijediti na daljnju proceduru zaštite jer je elaborat već završen. Staromajurska crkva Uzvišenja Svetog Križa je također u statusu prethodne zaštite te, iako elaborat nije završen, ipak treba sagledati što se može učiniti na njezinoj formalnoj zaštiti. Član radne skupine Jokić podsjetio je na uspješnu suradnju oko obnove obje ograde i kapije staromajurske crkve te da slijedi uređenje i obnova kipova i partera porte crkve Uzvišenja Svetog Križa.

Dva desetljeća od formalno-pravnog priznanja Hrvata u Republici Srbiji nacionalnom manjinom

Objavom u Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije 27. veljače 2002. godine – stupio je na snagu tzv. savezni Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Usvojen je nekoliko dana ranije – 21. veljače na sjednici Narodne skupštine SRJ glasovima zastupnika „nove vlasti“: Demokratske oporbe Srbije i Socijalističke narodne partije iz Crne Gore, a predložilo […]

Svi članovi su pozitivnim ocijenili završenu obnovu nadgrobnog spomenika Josipu Runjaninu, a predstavnici hrvatske zajednice pozvani su da predlože koji se još nadgrobni spomenici istaknutih Hrvata mogu staviti na listu obnove tijekom tekuće godine, piše Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.