MVEP

Poruka Hrvatima u Srbiji: U ovim izazovnim vremenima potrebno je jedinstvo kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat

31. ožujka 2022. u 8:13

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

U Republici Srbiji se 3. travnja 2022. održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda.

Dva desetljeća od formalno-pravnog priznanja Hrvata u Republici Srbiji nacionalnom manjinom

Objavom u Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije 27. veljače 2002. godine – stupio je na snagu tzv. savezni Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Usvojen je nekoliko dana ranije – 21. veljače na sjednici Narodne skupštine SRJ glasovima zastupnika „nove vlasti“: Demokratske oporbe Srbije i Socijalističke narodne partije iz Crne Gore, a predložilo […]

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske tim povodom ima poruku za sve Hrvate u BiH…

“Važno je da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore. Također, ovim putem pozivamo sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i koja je dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić, ali i većine političkih i društvenih institucija koja okuplja Hrvate iz te države.

„Bunjevačko pitanje“ nije jedini problem kojim Srbija manipulira

U ponedjeljak je u Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“. Susret je okupio velik broj sudionika iz hrvatskih nacionalno-manjinskih skupina diljem Europe, predstavnike diplomacije Republike Hrvatske, drugih držanih i znanstvenih institucija koje se […]

Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se izravno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povrata oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korištenja pretpristupnih fondova EU.

U ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno je jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status – poglavito zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsjećamo kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju.

HNV u Srbiji pozdravlja poruke ministra Grlića Radmana: Važno nam je i pitanje procesuiranja zločina

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji sa zadovoljstvom je primilo poruke ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana izrečene povodom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Republike Srbije s Europskom unijom na ministarskom zasjedanju Europske unije u Bruxellesu održanom 13. prosinca. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako će uspješnost napretka Srbije u procesu pretpristupnih […]

Vlada Republike Hrvatske nastavit će intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima, kao i sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu”.