CRO Akademija

Kakva je povezanost Šar-planine s hrvatskim istraživačima, planinarima i znanstvenicima?

17. svibnja 2023. u 10:49

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: croatica.mk

Hrvatski forum organizirao je od 12. do 14. svibnja na Popovoj Šapci u Makedoniji drugi modul prve “CRO Akademije”, čiji je fokus bio povijest i znanost te povezanost Šar-planine s hrvatskim istraživačima, planinarima i znanstvenicima.

Mladi Hrvati iz Makedonije organizirali prvu CRO Akademiju

Od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri makedonska grada, kao i gosti iz koprivničke gimnazije „Fran Galović“. “Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih […]

Kroz razne aktivnosti, predavanja i kvizove, sudionici su imali priliku upoznati nove teme, događaje i osobnosti vezane uz Hrvatsku, povijest, pravo i kulturu.

Na akademiji je održano osam predavanja i prezentacija na različite teme: Sigurnost u školama i na fakultetima (Marina Mališ Sazdovska), Iris croatica – hrvatska perunika kao nacionalni cvijet (Simona Koprivnjak), Hrvatski kulturni preporod (Marko Pavelić), Povijest odvjetništva u Hrvatskoj i pučki pravobranitelj (Marko Vidaček), Povijest Šar-planine i PK “Ljuboten” (Jovan Božinovski), Kibernetička sigurnost i kibernetički kriminal (Stefan Zdravkovski), dubrovački velikani (Ljubiša Marković) i Hrvatska, EU i priroda (Bojan Lazarevski).

Digitalizirana baština Hrvata u Makedoniji pokriva 80 istaknutih profesora, arhitekata, umjetnika…

Uz misao Antuna Gustava Matoša “samo barbarin može ismijavati povijest”, ovaj petak je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo promoviralo digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji”, dostupnu na ovoj poveznici. Platforma pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih profesora, arhitekata, umjetnika, ekonomista, pravnika, sportaša, glumaca, ali i digitalizirane fotografije, umjetničke slike te druga arhivska građa. Prisutnima se […]

Na Akademiji je istaknuto da je 3. ožujka 1926. Stanislav Ferlan, hrvatski učitelj u tetovskom Starom Selu, sudjelovao na prvom povijesnom skijanju u Makedoniji, na Ljubotenu.

Podsjetimo, prvi modul ove Akademije za mlade organiziran je u studenom prošle godine, a na kojem su sudjelovali gosti iz koprivničke Gimnazije “Fran Galović”. Zatim je ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Darian Sotirovski održao predavanje na temu vezanu uz sigurnosne protokole dolaska pape Franje u Makedoniju.

Hrvatski forum je udruga mladih koja je osnovana 2019. godine, a radi na povezivanju mladih iz obje države, promicanju hrvatske kulture i jezika te edukaciji o povijesti i starom pravu Hrvatske.

Tko su bili hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941. godine?

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli vikend je u Tetovu, upravo u zgradi u kojoj su se nekada održavale prve kazališne predstave (kada se taj prostor zvao hotel “Jadran”), organiziralo promociju knjige “Hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941.“, autora Zorana Pejkovskog, sveučilišnog profesora, književnika i teatrologa. „Ovo književno djelo u gradu pod Šarom […]

Aktivnosti Hrvatskog foruma financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.