Šar Planina

Mladi Hrvati iz Makedonije organizirali prvu CRO Akademiju

29. studenoga 2022. u 16:44

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: croatica.mk

Od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri makedonska grada, kao i gosti iz koprivničke gimnazije „Fran Galović“.

Tko su bili hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941. godine?

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli vikend je u Tetovu, upravo u zgradi u kojoj su se nekada održavale prve kazališne predstave (kada se taj prostor zvao hotel “Jadran”), organiziralo promociju knjige “Hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941.“, autora Zorana Pejkovskog, sveučilišnog profesora, književnika i teatrologa. „Ovo književno djelo u gradu pod Šarom […]

“Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih Hrvata kroz upoznavanje hrvatske kulture, jezika i identiteta. Poseban poticaj akademiji dali su ravnatelj i profesori koprivničke gimnazije ‘Fran Galović’ koji su u tom razdoblju boravili u Tetovu, pa su bili pozvani na akademiju da predstave srednju školu i grad”, istaknuli su iz Hrvatskog foruma.

Kroz različite aktivnosti, predavanja i radionice, sudionici su imali priliku upoznati se s novim temama, događajima i osobama vezanim uz Hrvatsku, povijest, pravo i kulturu.

Na akademiji je održano sedam predavanja i izlaganja: Koprivnička gimnazija (Vjekoslav Robotić), dolazak pape u Makedoniju (Darijan Sotirovski), slavonska vlastelinstva u 18. i 19. stoljeću (Marko Pavelić), Hrvati – utemeljitelji Medicinskog fakulteta u Skoplju (Simona Koprivnjak), lokalna, regionalna samouprava i županije Hrvatske (Marko Vidaček), Dubrovačka republika (Ljubiša Marković) i brendiranje MHD-a u Makedoniji i “Šaram” (Aleksandra Noveska).

Posebno zanimljivo za cijeli događaj bilo je to što je prostor u kojem se održavala Akademija bio ispunjen hrvatskom simbolikom: nekoliko oznaka s hrvatskim nacionalnim cvijetom – perunikom, razglednica Popove Šapke upućena 1960. (poslana u Hrvatsku) kao i pregled hrvatskih županija. Također, vizualno su predstavljena najznačajnija mjesta, ljudi i događaji iz Hrvatske: Dubrovnik, Split, Trakošćan, Marija Jurić Zagorka, dalmatinski pas, otok Korčula…

Tetovo: Obilježena dva desetljeća postojanja Makedonsko-hrvatskog društva

Povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva, u petak je u Tetovu održan veliki koncert pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”. Na događaju su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba, KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika i trio “Nameless” kao domaćin. Prisutne su svojim govorima pozdravili: Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Neves Tiganj, veleposlanica […]

Aktivnosti je financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Hrvatski forum je udruga mladih koja je osnovana 2019. godine, a radi na povezivanju mladih iz obje države, promicanju hrvatske kulture i jezika te edukaciji o povijesti i starom pravu Hrvatske.