Josip Dušević

Kao mladić je shvatio da nema slobode bez samostalne hrvatske države. I tim idealima ostao je vjeran do kraja svoga života

30. studenoga 2022. u 16:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Pixabay

Svima su nam poznata brojna imena onih koji svoju životnu slavu mjere brojevima eura ili dolara, odnosno „klikovima” na Twitteru ili brojem naslova s njihovim imenom i/ili likom u tiskovinama i na međumrežju. Opijeni su svojom „slavom”, pa bila ona pozitivna ili sramotna. Oni ne žele (do)znati da je poniznost vrlina kojoj aktualna cijena nikad nije bila velika, ali ulog na dugo donosi velike dobitke koje ljudski brojevi ili „klikovi” ne mogu dokučiti.

Životna priča madridske dame oštra uma i britka pera koja je izluđivala talijanske fašiste i jugo-komuniste

U literaturi o hrvatskom iseljeništvu, posebice u znanstvenoj, uloga i značenje hrvatske žene među Hrvatima u svijetu nisu istraženi, opisani i predočeni ni blizu koliko bi trebali biti. Činjenica je da se uspjesi, pa i oni važniji, u hrvatskim zajednicama po svijetu ne bi mogli ni sanjati bez žena i njihovih nesagledivih doprinosa. U prvom […]

Josipa (Josu) Duševića nisam nikad osobno upoznao. Ali sve što sam o njemu od drugih čuo i čitao bilo je oličeno bojama istinske čovječnosti. On je svoj životni put od Ljupča do daleke Kanade gradio na tvrdim temeljima vjere, domoljublja i iskrene poniznosti.

Joso je rođen 8. srpnja 1919. godine u ubavu mjestu imena Ljubač, 15-ak kilometara od Zadra na putu prema otoku Pagu. Bio je najmlađi od 12-ero braće i sestara u oca Ante i majke Marije r. Marušić. Otac je preminuo kada su Josi bile samo tri godine. Unatoč svim poteškoćama s kojima su se susretali njegova majka i cijela obitelj, Joso je ipak uspio pohađati gimnaziju u Šibeniku i, malo prije kraja Drugoga svjetskoga rata, završiti medicinski fakultet u Zagrebu.

Povijest Ljupča (i okolice) seže sve tamo od kamenoga doba pa preko Ilira (Liburna), Rimljana i bogate hrvatske srednjovjekovne ninske baštine do današnjih dana. Od početka „turskih vremena” do unatrag nekoliko desetljeća, ljudi toga kraja živjeli su na poprištu sukobljenih osvajačkih tvorevina i interesa. Bila je tu zadugo crta razdvajanja između osmanskih i mletačkih osvajača. Mnogi su niz Velebit bježali od turskoga zuluma i tražili utočište u Ljupču i okolnim mjestima. Nakon Prvoga svjetskoga rata, Ljubač se našao u procjepu između Italije (koja je držala Zadar i okolicu) i velikosrpskoga terora u prvoj jugo-tvorevini. Upravo takve „graničarske” prilike imale su velik utjecaj na životni put Jose Duševića i njegova naraštaja u tom kraju.

Od emigranta do Harvarda! Ovaj Hrvat predvodio je arheološka istraživanja na nekadašnjem imanju Thomasa Jeffersona

Prvi sam put Vladimira Markotića susreo tijekom, moglo bi se reći, povijesnoga iseljeničko-domovinskoga simpozija „Hrvatska i Hrvati u 20. stoljeću”, održanog 1988. u Sydneyju, na koji su se iz Hrvatske usudili doći Vlado Gotovac, Pero Budak, Stjepan Šešelj i umjetnik Ante Starčević. Družeći se s Vladom tih nekoliko dana nije me iznenadila širina njegova znanja […]

Joso nam je svjedočio kako je njegov rođak pobjegao iz Zadra u Ljubač jer nije htio služiti u talijanskoj fašističkoj vojsci, a na drugoj strani srbijanski oružnici ubili su (1932.) rođaka mu Ivu Duševića zbog hrvatskoga domoljublja. Mladoga Josu mučilo je pitanje kako jedni bježe od srpskih četnika i oružnika u Italiju da bi spasili svoje hrvatstvo, a drugi bježe od talijanske okupacije da bi ostali Hrvati. I jedni i drugi dolazili su i prolazili kroz Ljubač. Talijanske i srpske vlasti uvijek su držale Ljupčane i susjede im na oku, a nakon ubojstva kralja Aleksandra srpske vojne snage praktično su okupirale selo i taj kraj. Pregledali su svaki čamčić, svaku izvučenu ribarsku mrežu i svaki parangal. Svagdje i u svakome vidjeli su ustaše i njihove suradnike.

Joso je ostavio svjedočenje u kojem, među ostalim, kaže kako se, kao student koji bi došao iz Zagreba doma na odmor, morao prijaviti srbijanskim graničarima svaki put kada bi se pošao kupati u moru i isto tako kada je iz mora izišao. Tako su morali svi koji su se išli kupati ili vući mreže i parangale iz mora. Sve su graničari zapisivali. U takvim prilikama Joso i mnogi drugi spoznali su da nema slobode bez samostalne hrvatske države i tim slobodarskim i domoljubnim idealima ostao je vjeran do kraja života.

Došao je i svibanj 1945. godine! Joso je, kao i na tisuće drugih Hrvata, zbog komunističkih „osloboditelja” pošao prema Austriji. Kao mladi liječnik mnogima je u tom jezivom hodu pomogao olakšati bolove, koliko je bilo moguće u tim prilikama. Imao je sreću da je s nekoliko mladih kolega izbjegao dolazak na Bleiburg i izručenja partizanima koja su slijedila. Završio je u izbjegličkim logorima i u njima se brinuo za bolesne i nemoćne. Osim toga, dok je u logorima čekao razvoj poratnih prilika upisao je studij medicine i u Grazu dobio još jednu liječničku diplomu.

Godine 1948. stigao je kao izbjeglica u Kanadu i, po ugovoru s izbjegličkim sponzorima, morao je godinu dana raditi poslove na postavljanju i popravljanju željezničkih tračnica. Nakon što je odradio svoj dug, odselio se u Manitobu, ponovno se vratio na studije i 1952. postigao i treću liječničku diplomu.

Velika priča o prvom Hrvatu multimilijunašu u Americi: Prijateljevao je s Trumanom, imao dva rudnika zlata, zrakoplovnu kompaniju Alaska Southern Airways…

Za lijep broj Hrvata u svijetu kažemo da su bili (ili su danas) uspješni. Dosegnuli su visine u raznim zvanjima i poslovima. Neki od njih bili su (ili su sada) poslovni ljudi, postigli su oveća bogatstva i (po tim mjerilima) vrlo su uspješni. Jedan od takvih bio je i Nikola Bezmalinović (poznat u Americi kao […]

Godine 1952. preselio se prvo u grad Saskatoon, a zatim u mjesto Leader, u provinciji Saskatchewan i ondje je imao privatnu liječničku ordinaciju do umirovljenja 1984. godine. Nakon odrađenoga radnoga vijeka, preselio se u mjesto White Rock, u okolici Vancouvera, B. C.

Dr. Dušević vjenčao se 1949. s Hildom r. Hermayer koju je upoznao u izbjegličkom logoru u Austriji. Obitelj je obogatila Kanadu sa šestero djece. Od njih su trojica sinova pravnici (Tomislav, Anthony i Neven), jedna kći je liječnica (Mirna), a dvije su kćeri farmaceutkinje (Melita i Vesna).

Uz obiteljske vrline i besprijekornu odanost onima koji su trebali liječničku pomoć, Josu je krasila ljubav prema domovini i želja da Hrvatska bude slobodna i samostalna država. Kada se preselio u okolicu Vancouvera, gdje živi velika i djelatna hrvatska zajednica, odano se predao domoljubnom radu zajednice koja je veoma cijenila njegovo životno iskustvo i savjete. Posebno se posvetio zbližavanju i zajedničkom svehrvatskom radu za opće dobro i, među ostalim, bio je biran tajnikom Međudruštvenog odbora.

Dr. Joso Dušević bio je blizak svim ljudima, a zauzvrat bio je u narodu omiljen. Cijenili su njegov profesionalizam i još više njegovo otvoreno srce, skromnost i bogobojaznost.

Najbolji etnički restoran u Louisiani u vlasništvu je Hrvata. Ovo je predivna priča o obiteljskom uspjehu!

Bilo je to polovinom studenog godine 2007. kada se 30-ak članova i prijatelja udruge Hrvatskih studija u Americi, koji su tada bili na godišnjoj slavističkoj konvenciji, okupilo na „Hrvatsku večeru” u čuvenom „Drago’s Seafood Restaurant” u Hilton hotelu, New Orleans, Louisiana. Lijepo je bilo u dalekoj Americi osjećati se kao doma. Vlasnici velikog i luksuznog […]

Ovaj dobri čovjek i domoljub preminuo je 5. siječnja 1990., u praskozorje hrvatske samostalnosti za kojom je toliko žudio.

dr. Ante Čuvalo