Englesko izdanje

Knjiga koja sažima Tuđmanov intelektualni rad i njegovu viziju budućnosti hrvatske nacije i države

19. veljače 2023. u 8:23

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Julienne Bušić

Engleski prijevod knjige „Misao hrvatske slobode: od nacionalne ugroženosti do državne samostalnosti“, objavljen u nakladi Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, svečano je predstavljen u srijedu u Domu HV-a “Zvonimir”. Djelo sadrži odlomke ključnih dijelova radova prvog hrvatskog predsjednika.

Detalj iz pisma Zvonka Bušića: Smrt nikada ne bi smjela od čovjeka napraviti kukavicu, jer časni završetak jedna je i jedina stvar koju je nemoguće oduzeti čovjeku

Dijaspora.hr objavljuje posljednji od 33 dijela iz knjige Zvonka Bušića “Zdravo oko”. U poglavlju pod naslovom “Smrt” pročitat ćete sjećanja Julienne Eden Bušić, Zvonkove supruge… Smrt „Godinama pokušavam sačuvati koliko mogu od svoje duše, tako da, kad umrem, ljudi znaju koliko sam i ja volio i osjećao život, promatrao i dodirivao more, tlo, ženu; i […]

Fragmenti pred budućim čitateljima otkrivaju kako je predsjednik Tuđman minuciozno proučavao nacionalna pitanja u Europi i svijetu, sukobe među narodima, povijest hrvatske nacije i njenih susjeda, te najvažnija globalna povijesna i politička kretanja kroz stoljeća.

Naslovnica

Knjigu su zajednički uredili Julienne Bušić i Ivan Pepić, a na promociji su govorili i akademik Ivica Kostović, povjesničari Ivo Lučić i Domagoj Knežević te umirovljeni generali Krešimir Kašpar i Slavko Barić.

Ova knjiga sažima Tuđmanov intelektualni rad i njegovu viziju budućnosti hrvatske nacije i države. Ona otkriva svu intelektualnu moć i političku karizmu prvog hrvatskog predsjednika, koji je desetljećima neumorno gradio, izgradio, i na kraju obranio, svoju viziju slobodne hrvatske nacije u okvirima moderne suverene hrvatske države.

S obzirom na trenutačnu sigurnosnu i političku situaciju na našem kontinentu, ovo englesko izdanje knjige može poslužiti kao trajno nadahnuće državnicima i budućim liderima, ali i kao podsjetnik na krhku sigurnost malih naroda uopće, a pogotovo onih čiji su interesi oprečni ambicijama velikih sila.

Predstavljena knjiga o životu Hrvata iz Zapadne Australije od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća

U Zagrebu je jučer predstavljena knjiga autora Stjepana Asića „Pisma iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije od 1976. do 2022.“ i prijevod na engleski jezik njegova prvog djela „Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije (1976 – 2016)“. Dvostruko izdanje predstavili su dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, autor Stjepan Asić iz Australije i […]

„Misao hrvatske slobode“ pokazuje da je Tuđman gotovo predvidio sve najgore scenarije za Hrvatsku i prije samog početka srbijanske agresije. Spoznaje koje je cijeli svoj život vrijedno bilježio, u konačnici je uspio pretvoriti u svoje najjače oružje za donošenje političkih odluka koje su nadmudrile njegove međunarodne i domaće protivnike. Promatrajući povijest s današnjim vremenskim odmakom, činjenice nam pokazuju kako Tuđmanovi oponenti su htjeli ne samo održati zamrznuti sukob, nego i onemogućiti stvaranje samostalne Hrvatske.

Ova knjiga je i priča o jednom disidentu jugoslavenskog režima čija su ljudska prava i građanske slobode sustavno i grubo kršeni, zbog čega je Tuđman 1985. proglašen zatvorenikom savjesti Amnesty Internationala. Djelo je i priča o geopolitičkim okolnostima zbog kojih je Zapad imao puno manje razumijevanja za hrvatske disidente i emigrante u odnosu na one iz drugih država komunističkog bloka. Ovo je i priča o totalitarizmu, osobnom integritetu, ideologijama, domoljublju, strategiji i političkoj filozofiji.

Fragmente u knjizi je izvorno na hrvatskom jeziku 1997. odabrao i uredio filozof Ivan Bekavac. Njemu idu zasluge za sažimanje i isticanje oštrine mislitelja i državnika Tuđmana.

Englesko izdanje ove knjige ne bi bilo moguće bez njene urednice i prevoditeljice Julienne Bušić. Ona je dala ogroman doprinos u stvaranju neovisne hrvatske države, kao aktivistica, diplomatkinja i savjetnica. Početkom devedesetih, Bušić je u SAD-u aktivno lobirala za priznanje Hrvatske. Franju Tuđmana je u SAD-u upoznala 1991., a godinu dana kasnije, predsjednikovom odlukom, postala je savjetnica za javne poslove pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu. Od proljeća 1995. do 2000. radila je kao savjetnica u Uredu predsjednika, gdje je vodila tadašnji Odjel za informiranje.

Julienne Bušić otkrila što je pisalo na papiriću koji je našla u jednoj Zvonkovoj knjizi

Na muci se poznaju junaci, i u nevolji pravi prijatelji, narodna poslovica. Zvonko Bušić vjerovao je kako dobre stvari trebaju biti dostupne svima. Ono za što je živio, radio i vjerovao, za što je podnio žrtvu, objavljeno je u knjizi “Zdravo oko”, koja je dostupna na Amazonu. pod nazivom “All Visible Things”. Poglavlje po poglavlje, kap krvi […]

Nakon izlaska hrvatskog izdanja „Misli hrvatske slobode“ 1997., Julienne Bušić je na poticaj predsjednika Tuđmana dvije godine kasnije dovršila prijevod knjige. Međutim, zbog predsjednikovog zdravstvenog stanja, ona u to vrijeme nije bila prioritet. Interes za tiskanje engleskog izdanja pokazan je tek dva desetljeća poslije, nakon što je Julienne Bušić poslala prijevod Miroslavu Tuđmanu koji je pokazao oduševljenje i s njom se složio o potrebi objavljivanja engleske verzije. Meni je pripala čast napisati predgovor engleskom izdanju i urediti knjigu s Julienne Bušić.

Knjiga se može naručiti na Amazonu…