Despot infinitus

Knjiga o ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu prevedena na engleski jezik

12. travnja 2024. u 9:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Englesko izdanje knjige povjesničara Hrvoja Mandića “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću” (Herzegovinian Franciscan Province during and after the Second World War) objavila je zagrebačka nakladna kuća Despot infinitus.

Fra Leo Petrović i fra Dominik Mandić u spašavanju Židova u Mostaru

Do početka Drugoga svjetskog rata u Židovskoj općini u Mostaru bilo je 150 Židova. Prema drugim je podacima u Mostaru prije kapitulacije Kraljevine Jugoslavije živjelo 116 Židova. Nakon talijanske ponovne okupacije Mostara 4. rujna 1941. Židovi su bili nešto sigurniji od progona. Mostar je postao “luka spasa“ za Židove iz Bosne, poglavito iz Sarajeva. U […]

Recenzent knjige britanski povjesničar Robin Harris ocijenio je kako Mandić nudi analizu temeljenu na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu dostupnu dokumentaciju i druge iskaze.

Knjiga je, smatra, od iznimne važnosti za okolnosti ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. godine…

“Ona razotkriva propagandu koja se naknadno usredotočila na ove i druge slične epizode, a koja se još uvijek ponavlja kao da je činjenica u zapadnoj historiografiji, napomenuo je Harris.

Naglasio je kako autor istražuje puno više od samih događaja…

“Stavlja ih u širi kontekst – kako djelovanja hercegovačkih franjevaca u razdoblju Drugog svjetskog rata, tako i ciljeva partizanske/komunističke partije na ovim prostorima te borbe s Katoličkom crkvom”, istaknuo je recenzent, dodavši kako je riječ o velikom doprinosu ne samo povijesti franjevaca i povijesti Bosne i Hercegovine, nego i povijesti Hrvata kao naroda.

Fra Leo Petrović i spašavanje pristaša Hrvatske seljačke stranke u Mostaru

Uspostava NDH u travnju 1941. utjecala je na stranačko vodstvo i pristaše HSS-a. Dio pristaša u redovima stranke, desno krilo, odmah se pridružio ustaškom pokretu. Dio stranačkoga vodstva prišao je pripadnicima partizanskoga pokreta, poglavito nakon pojačane djelatnosti NOP-a 1941. i početkom 1942. godine. Propustili ste prethodni dio priče? Pročitajte na poveznici dolje… U Londonu je […]

Historiografija na engleskom jeziku o ulogama i iskustvima Hrvatske i Katoličke crkve u ratnom i poratnom razdoblju često je nedostatna i pristrana. Glavni razlog tome je upravo nedostatak dobre prevedene moderne historiografije na hrvatskom jeziku. Vrlo često prevladavaju stari radovi, puni predrasuda. Oni su također često potkrijepljeni površnim procjenama nestručnjaka, koji tvrde da imaju stručnost koju ne posjeduju. Zapadni znanstvenici moraju imati pristup istini, a da se pritom ne muče s učenjem hrvatskog jezika.

Knjiga je proširena doktorska disertacija, a hrvatsko izdanje objavljeno je 2021. godine.

Nakladnik napominje kako u hrvatskoj historiografiji do ove knjige nikad nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u BiH kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Knjiga (317 str.) podijeljena je na 20 poglavlja, a na engleski su je preveli Anđelka Raguž i Duško Čondić. Recenzenti knjige su spomenuti dr. sc. Robin Harris, dr. sc. Mario Jareb i dr. sc. Miroslav Akmadža.

Objavljujemo kako su partizani vodili veliku promidžbu protiv hercegovačkih franjevaca

Komunistička partija Jugoslavije provodila je ciljanu političku i medijsku kampanju među pripadnicima NOVJ-a prije početka napada na Široki Brijeg. Partizani su u jesen 1944. preko Radija Beograd i partizanskih vojnih biltena vodili veliku promidžbu protiv hercegovačkih franjevaca. Činjenica je da je Partija, preko glavnih urednika tih vojnih biltena, nakon pokolja hercegovačkih franjevaca vodila žestoku ideološku […]

Hrvoje Mandić rođen je 1987. u Mostaru. Na Fakultetu hrvatskih studija doktorirao je 2020. na temu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Zaposlen je u Središnjem uredu za digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu.