Pisma iz daljine

Knjiga o životu Hrvata Australije od 1976. do 2016.

6. prosinca 2022. u 16:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Memoari “Pisma iz daljine” autora Stjepana Asića s višedesetljetnom australskom adresom kroz paletu osobnih doživljaja dali su pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije od 1976. do 2016. godine.

Doktorirala u 76. godini života na temu Hrvata u Australiji: Nikad nije kasno napredovati u znanju

Najstarija studentica na Sveučilištu u Zadru, 76-godišnja prof. Tuga Tarle doktorirala je na temu „Mit o povratku u imaginariju hrvatske dijaspore u Australiji“. Dr. sc. Tarle doktorski rad napisala je pod mentorstvom prof. dr. Marine Perić Kaselj, dok joj je prije mentor bio pokojni prof. emer. Mijo Korade koji je bio najzaslužniji što je odlučila […]

Sam naslov već daje naslutiti autorov motiv pisanja knjige. Izazovi migrantskog života tijekom četiri najvažnija životna desetljeća u tuđini, uz jezične i ine barijere, mogu se sažeti u znakovitu naslovnu sintagmu Vapaj iz daljine, koja odražava složenost integracijskih procesa izmještenih pečalbara razne provenijencije.

Asić kroz cijelu lepezu aktivnosti iznosi svoju autobiografsku priču, kritički opisujući pojedinosti vlastitog životnog puta na vremenskoj okomici od gotovo pola stoljeća, osvrćući se na važnost podrijetla, na (samo)potvrđivanje kroz rad, značaj domicilnog društva i migrantskih mreža kao i ostalih društvenih veza za opstanak – malog čovjeka, ali velikih ljudi – daleko od zavičaja.

Kroz autorov pripovjedački izričaj zapažaju se nijanse, raspon i talent dostojne i značajne karijere gospodarstvenika i političara, koji je svojim radom spojio sve tijekove nekadašnjeg i suvremenog hrvatsko-australskog života.

Tužna vijest iz Australije: Preminuo hrvatski svećenik

Od posljedica koronavirusa danas je u australskom Geelongu u 63. godini života i 36. svećeništva preminuo vlč. Josip Vranješ, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Hrvatskog katoličkog centra Geelong. Vlč. Vranješ rođen je 29. ožujka 1959. od roditelja Ilije i Anđe rođ. Živko u mjestu i župi Rostovo pokraj Novog Travnika. Osnovnu školu pohađao je u […]

Kao inicijator, osnivač, član upravnih odbora i pokretač mnogih aktivnosti i udruga važnih za očuvanje hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji, Asić se susreće i surađuje s nekoliko naraštaja australskih Hrvata gdje je svima u srcu zapisana domovina Hrvatska.

Kako i dolikuje kreativnom procesu uspomena i kronici događaja, autor je priču globalnog značaja obogatio osobnim slikama, oglasima i isječcima iz novina, naslovnicama službenih hrvatskih glasila, slikama s javnih nastupa, brošurama te ostalom arhivskom građom.

“Većina pisama su na hrvatskom jeziku, zatim na engleskom i španjolskom, što ustvari pokazuje i raznovrsnost dopisivanja, ne samo unutar hrvatskih organizacija nego i sa širom publikom, bilo to na političkom, kulturnom, društvenom ili sportskom polju. Moj osobni interes za mišljenje o nama u stranom svijetu doprinijelo je nizu pisama upućenih na lokalne i strane medije, političare i urednike raznih časopisa”, rekao je Stjepan Asić, čija će knjiga biti predstavljena u četvrtak 8. prosinca 2022. u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika.

Nakon 43 godine stižu odlične vijesti iz Australije: Taj postupak bio je montiran od strane jugoslavenske tajne službe!

Nakon 43 godine, osam mjeseci i 21 dana Vrhovni sud NSW-a naredio je danas sudsku istragu o osudama protiv takozvane “Hrvatske šestorke”. Podsjetimo, 1981. šestoricu Hrvata australske vlasti osudile su na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Među hrvatskom zajednicom u Australiji desetljećima je vladalo […]

Djelo će predstaviti: dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika; Zvonimir Despot, u ime nakladnika Despot Infinitus i Stjepan Asić, glavni urednik i autor knjige. Moderatorica je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika.