VIDEO

Krunica Hrvata svega svijeta s Hrvatskom katoličkom misijom Mainz

29. svibnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Članovi Hrvatske katoličke misije Mainz iz Njemačke molili su u subotu 77. Krunicu Hrvata svega svijeta. Video donosimo u nastavku…

O zajednici

U šestom desetljeću 20. stoljeća, nakon što su se zapadnoeuropske zemlje oporavile od ratnih nedaća, došlo je do prvoga privrednog rasta što je uvelike u te zemlje privuklo izbjeglice koji su bilo iz političkih, gospodarstvenih ili socijalnih razloga napuštali svoje krajeve i dolazili tražeći posao.

Na području Hrvatske katoličke misije Köln živi više od 12 tisuća Hrvata

Krunicu Hrvata svega svijeta 13. svibnja molit će članovi Hrvatske katoličke misije Köln. Prije subotnjeg susreta upoznajte ovu brojnu hrvatsku zajednicu u Njemačkoj koja je utemeljena davne 1960. godine… Počeci djelovanja Hrvatske katoličke misije „Blaženoga Alojzija Stepinca“ u Kölnu vezani su uz fra Krstu Šušnjaru i franjevce Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. […]

Hrvatski doseljenici prvenstveno su dolazili iz seoskih sredina Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ne poznajući ni kulturu ni običaje zemlje u koju su dolazili. Najveće prepreke bile su, međutim, nepoznavanje jezika te odvojenost od obitelji.

Katolička Crkva prepoznala je teškoću čovjeka u tuđini, pa su u suradnji njemačke i hrvatske Crkve osnovane hrvatske katoličke misije. Prvim dušobrižnikom za Hrvate u biskupiji Mainz imenovan je fra Stjepan Pavić. Bilo je to 16. kolovoza 1967. godine. Kako u to vrijeme nije bilo modernih sredstava komuniciranja, društvenih mreža i internetskih stranica, fra Stjepan je u želji da upozna što veći broj ljudi s činjenicom da se počela služiti misa na hrvatskom jeziku, počeo obilaziti gradilišta po Mainza, a zatim i bolnice u kojima su uglavnom bile zaposlene hrvatske žene. Bio je to posao koji je iziskivao i vremena i dobre volje, ali vijest se prenosila od usta do usta, tako da su na prvoj svetoj misi koja je slavljena na hrvatskom jeziku 1. listopada 1967. godine u crkvi prisustvovale 124 osobe.

Fra Stjepan nije ostao samo u gradu Mainzu nego je postupno počeo uvoditi svete mise u drugim mjestima biskupije: Bensheimu, Darmstadtu, Giessenu, Bad Vilbelu, Friedbergu, Büdingenu, Rüsselsheimu, Wormsu, Heppenheimu i Offenbachu. S vremenom je Biskupija Mainz osnivala samostalne misije u nekim od tih gradova.

Premda je središnja pastoralna djelatnost svećenika bilo služenje mise na hrvatskom jeziku, uskoro su počele pristizati i druge obveze. Živeći u tuđini, hrvatski je čovjek uz rad počeo osnivati obitelji, dobivati djecu… Svi su ti događaji sa sobom nosili nove potrebe. Djecu je trebalo krstiti, poslije kroz vjeronauk pripremati na druge sakramente.

Osim duhovne strane, postojala je i potreba za društvenim životom, životom u zajedništvu. Kako bi ljudima što više približio domovinu, omogućio im da i dalje žive svoje običaje, fra Stjepan je počeo osnivati kulturne kružoke: folklorne i tamburaške sastave, dramske sekcije, nogometni, šahovski i stolnoteniski klub. Počeo je organizirati hodočašća u Gospina svetišta, razne tribine i predavanja te božićne i pokladne priredbe. U misijama se nudio tečaj njemačkog jezika kako bi se Hrvatima pomoglo da se što prije integriraju u društvo.

Hrvatska katolička zajednica Mainz

Hrvatska katolička zajednica u Mainzu, zalaganjem svoga prvog župnika, uskoro je zaživjela u svojoj punini. I danas, nakon više od 50 godina, ta ista zajednica jednako živi, okupljajući hrvatske vjernike i dalje nedjeljom oko stola Gospodnjega, a ostalim danima nudeći svojim vjernicima duhovnu i kulturnu hranu u vidu raznih događanja.

Prvi svećenik u kombiju – kapelici obilazio je Francusku i Hrvatima služio svetu misu: Kasnije smo izgradili centar, ali danas nemamo prava na njega

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 29. travnja predvodit će članovi Hrvatske katoličke misije Pariz. Tim povodom Dijaspora.hr objavljuje članak o ovoj zajednici Hrvata u Francuskoj… Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je 18. prosinca 1953. godine dekretom Pariške nadbiskupije. Prvi misionar bio je pater Teodor Bogdan Dragun, dominikanac, koji je misiju vodio do smrti […]

U zajednici sada već stasaju djeca trećeg naraštaja kojima više nije potrebna pomoć pri integraciji, nego im se nudi njegovanje hrvatske kulture i njeno očuvanje od zaborava. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godine val novih doseljenika znatno je povećao ovu zajednicu, ponovno pred nju stavljajući iste zadatke iz godina njenog osnutka.

Od samog početka ovu su župnu zajednicu vodili franjevci, članovi Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Hrvatska katolička misija Mainz sada je povjerena fra Juri Zebiću. Kao pastoralna suradnica u misiji djeluje s. Dionizija Tomas.

U župi je trenutačno pastoralna skrb za vjernike povjerena samo svećeniku. Nakon odlaska sestre Dionizije 2021., u zajednici je godinu i pol djelovala sestra Anica Markelić, a od veljače 2023. fra Jure pomoću volontera vodi pastoralnu brigu za vjernike.

Hrvatska katolička misija Mainz

Od dolaska fra Jure u zajednici je osnovana Franjevačka mladež koja broji 30-ak članova i tjedno se susreće u misijskim prostorijama. Svojim projektima novčano podupiru potrebite u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Do sada su u HKM-u Mainz kao svećenici djelovali:

Fra Stjepan Pavić, 1967. – 1988.
Fra Tihomir Grgat, 1985. – 1986., župski pomoćnik
Fra Stanko Dotur, 1988. – 1994.
Fra Petar Vučemilo, 1994. – 2000.
Fra Josip Bebić, 2000. – 2003.
Fra Josip Klarić, 2003. – 2006.
Fra Ante Bilić, 2006. – 2018.
Fra Jure Zebić, 2018. –

Upoznajmo hrvatsku katoličku zajednicu u Aalenu i Heidenheimu

Predstavljamo Hrvatske katoličke zajednice “Bl. Alojzije Stepinac” u Aalenu i “Srce Isusovo” u Heidenheimu an der Brenz, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 22. travnja. Pedesetih godina prošloga stoljeća u zemljama Europe, pogotovo u gradovima Njemačke, tisuće je Hrvata pronašlo svoje zaposlenje, a velik ih se broj smjestio u […]

Pastoralne suradnice:

Dionizija Tomas, 1979. – 1993., 2007.
Donata Jeleč, 1980. – 1985.
Ambrozija Bernatović, 1985. – 1987.
Krešimira Skopljaković, 1993. – 1994.
Dragica Ljubos, 1994. – 2007.

Hrvatska katolička misija Mainz