Hrvati u Beču

Kulturna nagrada Metron posthumno Josipu Seršiću

17. ožujka 2021. u 16:35

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Petar Tyran

Kulturnu nagradu “Metron” Hrvatskoga centra za 2020. godinu posmrtno će primiti Josip Seršić, liječnik, povjesničar i jezikoslovac koji je preminuo lani na Štefanje.

Raspored ispovijedi za Uskrs u bečkoj crkvi Am Hof i filijalama

ISPOVIJED DJECE ožujka (subota): od 13,30 do 15 sati VELIKE ISPOVIJEDI ožujka (nedjelja): od 8 do 12 sati i od 17 do 19 sati ožujka (cvjetna nedjelja): od 8 do 12 sati i od 17 do 19 sati ISPOVIJEDI KROZ TJEDAN od 22. do 27. ožujka: pola sata prije večernje mise ISPOVIJEDI U VELIKOM TJEDNU […]

“Josip Seršić u Beč je došao 1988. Bio je redoviti gost u Hrvatskom centru i aktivno se uključio u predavanja i diskusije”, rekao je Rudi Gregorić, glasnogovornik žirija, javlja austrijska ORF televizija.

Seršić je bio na raspolaganje kao savjetnik u brojnim povijesnim i aktualnim pitanjima vezanim uz hrvatsku povijest, književnost i hrvatski jezik.

Bio je inicijator simpozija “400 godina Hrvata u Beču” koji je Hrvatski centar održao 2009. godine. Skup se temeljio na Seršićevu istraživanju o povijesti i autohtonosti Hrvata u Beču, posebno “Hrvatskom Selu – Krowotendörfl” na današnjem Spittelbergu u 7. bečkom kotaru. Nakon simpozija, Seršić je za tisak 2013. uredio i dvojezičnu knjigu “Hrvatski Beč – Kroatisches Wien”. Godine 2016. u muzeju Amerlingovoge kuće u Spittelbergu održana je izložba o višejezičnosti stanovnika. Na području današnjega Spittelberga se, naime, od 17. stoljeća nalazilo Hrvatsko selo tvz. Krowotendörfel. Izložba je nastala u suradnji s Hrvatskim centrom.

Angelika je jedina hrvatska načelnica u Gradišću

Udio žena u politici diljem Austrije jako je nizak, donose rezultati ispitivanja instituta SORA o indeksu ravnopravnosti. U dvojezičnim općinama Gradišća načelnica veleopćine Frakanava-Donja Pulja Angelika Mileder iz Narodne stranke jedina je žena na toj funkciji. Diljem cijele Austrije samo je 197 načelnica, što iznosi samo devet posto. Gradišće ima ukupno 12 načelnica u 171 […]

“Seršić je široj gradišćanskohrvatskoj javnosti poznat i kao pisac brojnih članaka u Hrvatskim novinama u kojima je isticao povezanost sa “starom domovinom”. Josip Seršić poznat je i priznat kao vrsni i poliglotni vodič kroz grad, osobito tragovima Hrvata u Beču”, naglasio je Rudi Gregorić.