Majka troje djece

Angelika je jedina hrvatska načelnica u Gradišću

11. ožujka 2021. u 13:54

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Udio žena u politici diljem Austrije jako je nizak, donose rezultati ispitivanja instituta SORA o indeksu ravnopravnosti. U dvojezičnim općinama Gradišća načelnica veleopćine Frakanava-Donja Pulja Angelika Mileder iz Narodne stranke jedina je žena na toj funkciji.

Biskup Živković pokrenuo humanitarnu akciju. Skuplja sredstva za drvene kuće

Biskup Egidije Živković pokrenuo je humanitarnu akciju “Krov za Hrvatsku” – za žrtve potresa u Hrvatskoj. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske, Gradom Zagrebom i Hrvatskim Caritasom namjerava postaviti drvene kuće u glavnom hrvatskom gradu, ali i u drugim krajevima pogođenim potresom, osobito na Banovini. Nacrti drvenih kuća i drvena konstrukcija dolaze iz tesarskog i […]

Diljem cijele Austrije samo je 197 načelnica, što iznosi samo devet posto. Gradišće ima ukupno 12 načelnica u 171 općini, javlja austrijska ORF televizija.

U gradišćanskim općinama, koje zakon određuje kao hrvatske, odnosno dvojezične, tek je jedna jedina na toj funkciji.

Načelnica Angelika Mileder iz Narodne stranke od 2017. je na čelu veleopćine Frakanava-Donja Pulja.

Majka troje djece, 48-godišnja krojačica, otkrila je da ju je njezina obitelj ohrabrila na preuzimanje odgovornost i funkciju načelnice. Mileder je vidjela novu načelničku zadaću kao veliku šansu, budući da su joj djeca već odrasla.

Kraj TV magazina Mi Hrvati: Istekla nam je potpora EU

Hrvatski kulturni i dokumentarni centar u Gradišću prestaje s proizvodnjom svog televizijskog magazina “Mi Hrvati”. Ova polusatna emisija od kolovoza 2018. producirala se i prikazivala na programima W24 i R9 te na internetu. “Istekla im je potpora Europske unije, a sada je zbog korone teško naći nove partnere”, kratko je za ORF televiziju rekao Martin […]

Vicenačelnica je diljem Austrije 19 posto. U hrvatskim i dvojezičnim općinama imaju vicenačelnicu u Novoj Gori (Birgit Marija Karner, SPÖ), u Bajngrobu (Angelika Greiner (ÖVP-LW), u Rasporku (Renate Graf, SPÖ), u Štikapronu (Isabella Radatz-Grauszer, SPÖ) kao i u Uzlopu (Elke Dvorniković, SPÖ).

Najmanje žena u politici je u Tirolu, a najviše u Beču.