FOTOGALERIJA

Loše vrijeme ni ovaj put nije spriječilo dolazak brojnih Hrvata na blagdan sv. Ante u Chicagu

14. lipnja 2023. u 14:16

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: Ivan Ril

U samostanu hrvatskih franjevaca u Chicagu sinoć je svečano proslavljen blagdan sv. Ante, zaštitnika zajednice. Nakon devetnice u čast ovoga omiljenoga sveca, na sam blagdan svečanu svetu misu predslavio je fra Stipe Rotim, župni vikar u župi Kraljice Mira na Norvalu u Kanadi. S njim su u koncelebraciji bili: kustos fra Marko Puljić, gvardijan fra Nenad Galić i braća iz Chicaga i Milwaukeeja.

Ni najava tornada nije zaustavila proslavu sv. Ante u Chicagu

Ni zvukovi sirena koje su upozoravale na mogućnost tornada nisu zaustavile mnoštvo hrvatskih katolika da dođu na proslavu sv. Ante u samostan hrvatskih franjevaca u Chicagu. Iako je za svečanu svetu misu sve bilo spremno u prostranom samostanskom dvorištu, u posljednji trenutak proslava se morala premjestiti unutra. Stotine vjernika tako su do posljednjeg kutka ispunile […]

Ni kiša koja je padala cijeloga dana nije spriječila stotine hrvatskih katolika iz Chicaga da dođu na svetu misu i tako na svečan način proslave ovaj veliki blagdan. Drugu godinu zaredom loše vrijeme preselilo je slavlje iz prostranog dvorišta u samostansku dvoranu koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a s njom i pomoćne prostorije.

Ivan Ril

Pod svetom misom pjevao je zbor sastavljen od pjevača s triju hrvatskih župa iz Chicaga pod ravnanjem Josepha Slomke. Nakon svete mise ostalo se u zajedničkom druženju u prostorima samostana uz hranu, piće i razgovor.

Sedam desetljeća života u Americi slavi fra Pavao Maslać, čovjek koji svoju obitelj nije vidio 23 godine. Otac je na Radio Vatikanu doznao da mu je sin zaređen za svećenika

Znam da uvijek treba ićiZnam da ima bezbroj mjestaPostoji bar jedna cestaDo svih mjesta, ljudi svih. Znam da negdje ima stazaJedna staza, možda malaKoja bi nas povest’ znalaDo svih ljudi, srca svih. Sve bih, sve bih, sve bih pute pregazioDo svih mjesta stić’ bih htioSvima bih rekao drage riječi:Prijatelj svakom sam mio. Znam da ima […]

Podsjećamo, samostan sv. Ante u Chicagu jedini je samostan Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji za Sjedinjene Američke Države i Kanadu koja pastoralno skrbi o tisućama hrvatskih iseljenika na sjevernoameričkom kontinentu. Samostan je na ovoj adresi od 1944. godine kada je skupina fratara kupila upravo taj posjed u Chicagu i učinila ga svojim središtem.

Ivan Ril

U samostanu je desetljećima djelovala i Hrvatska franjevačka tiskara koja je ugašena 2007. godine, a od 1975. samostan sv. Ante dom je i Hrvatskog etničkog instituta. U njemu su dobar dio svojeg života proveli i sestricu smrt dočekali mnogi fratri koji su služili naš iseljeni narod u Americi i Kanadi.

Chicago: fra Marko Puljić izabran za kustosa!

Na kapitulu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji koji se održava u Chicagu od 23. do 26. svibnja 2022., izabrana je nova uprava Kustodije. Kustosom je imenovan fra Marko Puljić, a za savjetnike Kustodije izabrani su: fra Nikola Pašalić, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić i fra Antonio Musa. Predsjedatelj kapitula, fra Jozo Grbeš, provincijalni ministar […]

Lijepo je o slavlju sv. Ante vidjeti da je samostan još uvijek jednako živ, ispunjen fratarskim zajedništvom i obasut ljubavlju našega puka koji se rado okuplja oko svojih franjevaca.

Ivan Ril
Ivan Ril
Ivan Ril
Ivan Ril