Novi đakoni

Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva zaređeni u Rimu

8. travnja 2021. u 15:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: isusovci.hr

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù) u utorak su za đakone zaređena 12-orica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva. Sva trojica su pri koncu studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Ja sam fra Dragan Bolčić. Može zvučati neobično, ali nemam kraj za koji bih rekao da je moj dom

Rođen sam 21. lipnja 1989. u Mostaru. Moja obitelj je porijeklom iz Čelebića kod Konjica. U tijeku ratnoga vihora u proljeće 1993. prognani smo iz rodnog kraja i svoje utočište pronašli u Međugorju. Danas vjerujem kako je naš dolazak u Međugorje čin Božje providnosti. Gospina blizina obilježila je moj život. Još kao dječaka pokojna baka […]

Zareditelj je bio arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve kardinal José Tolentino de Mendonça…

“Novi đakoni, poput Marije Magdalene u njezinom uskrsnom iskustvu, su iznutra doživjeli Kristov pogled, a zatim i poziv da prema njemu usmjere vlastite živote s povjerenjem i odlučnošću, s evanđeoskim radikalizmom i kulturalnom kreativnošću, da živote suobliče Kristu služitelju, prihvativši njega kao svoga učitelja”, istaknuo je u homiliji, javlja IKA.

Velika crkva Il Gesù mogla se bez većih poteškoća prilagoditi epidemiološkim mjerama, pa su svečanosti prisustvovali brojni vjernici, napose isusovci iz Rima. Budući da zbog pandemijskih ograničenja rodbina i subraća izvan Rima uglavnom nisu mogli doći, liturgija se mogla pratiti u izravnom prijenosu. Sljedećeg dana novi đakoni su po tradiciji primljeni na audijenciju kod Svetog Oca.

Uvijek je lakše vidjeti početak s kraja, nego kraj s početka

Kažu da je najmračnije pred zoru. Kažu da kada je na sjevernoj hemisferi najkraći dan u godini i ponekad se smatra prvim danom zime, na južnoj hemisferi je najduži dan u godini i događa se tijekom južnog ljeta. Kažu da su stabla ujesen najljepša prije umiranja. Kažu da mnogi ljudi umiru ujutro, kratko prije zore. […]

Luka Ilić rođen je u Šibeniku 1988. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije stupanja u isusovački red, završio je studij njemačkog jezika i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije i religijskih znanosti na isusovačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti istog Sveučilišta, u sklopu pastoralnog praktikuma radio je na Hrvatskom programu Radio Vatikana u Rimu.

Ivan Junušić rođen je u Osijeku 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2013. Prije stupanja u Družbu, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, postigao je magisterij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Filozofiju je studirao na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, a pastoralni praktikum je obavljao u pastoralu mladih pri Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu.

Tomislav Vujeva rođen je u Livnu 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije toga je postigao magisterij strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, pastoralni praktikum obavljao je u Loyola Gymnasium u Prizrenu te pri isusovačkom Domu duhovnih vježbi u Opatiji.

Fra Antonio je radio kao bolnički kapelan u Chicagu: Bila je to jedna od najvećih avantura moga života

Ujesen 2017. godine upustio sam se u jednu od najvećih avantura moga života. U velikoj bolnici poznatoga čikaškoga sveučiliša kreativno nazvanog University of Chicago započeo sam praksu kao bolnički kapelan. Naime, jedan od zahtjeva koje je moje sveučilište stavilo pred nas studente teologije je i da se okušamo u pastoralu određene skupine ljudi. Iako bolnica […]

Još jedan đakon za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove bit će zaređen u lipnju ove godine u Varšavi. To je Marko Petričević iz župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu. Posljednjih godina, isusovački kandidati teologiju redovito studiraju u inozemstvu pa su ondje najčešće zaređeni za đakone. Njihovo svećeničko ređenje u pravilu se slavi u domovini.