Povežimo iseljeništvo

‘Mi koji smo odrasli izvan Hrvatske imali smo barem jednom u životu tužno iskustvo’

20. prosinca 2022. u 8:56

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim

U Papinskome hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu u petak je održan skup „Povežimo iseljeništvo“ koji je okupio značajan broj predstavnika hrvatskih institucija u Italiji.

Božićni koncert hrvatske zajednice u Rimu

U organizaciji udruga “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musika” iz Kruča, u Mađarskom kulturnom centru u Rimu u četvrtak je održan božićni koncert. Riječ dobrodošlice svima prisutnima uputili su: Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i Gábor Kudar, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu. Jasen Mesić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, […]

Kako su naglasili organizatori, cilj susreta bio je promicanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u suradnji s hrvatskim udrugama u Italiji, Europskoj uniji te ostalim udrugama izvan Lijepe Naše.

Na susretu su predstavljene aktivnosti hrvatskih iseljeničkih udruga usmjerenih na očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

Hrvatsko-talijanski mozaik Rim

Riječi dobrodošlice uputio je domaćin Marko Đurin, rektor Papinskoga hrvatskog zavod sv. Jeronima koji je uzvanike prethodno proveo kroz crkvu sv. Jeronima, objašnjavajući povijest i utjecaj Hrvata kroz stoljeća u Rimu. Crkva i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima nalaze se na lijevoj obali Tibera, pokraj mauzoleja rimskog cara Augusta, a kako je rekao rektor Đurin, Hrvati izvan domovine na neki način imaju svoj dom u Zavodu sv. Jeronima.

“Ovo je najstarija institucija koju mi kao hrvatski zavod imamo izvan svoje matične domovine Hrvatske. U 2023. slavimo punih 570 godina kako smo kao Hrvati na ovom mjestu u gradu Rimu”, otkrio je rektor Đurin.

Pozdravne riječi uputio je i Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, koji je naglasio značenje očuvanja identiteta. Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenik Ivan Tepeš u svom je govoru uputio na značenje skupa, ali i mjesta na kojem se održava.

Hrvatsko-talijanski mozaik Rim

Ivana Nosić, bivša voditeljica Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu, govorila je o iskustvu s hrvatskom djecom u iseljeništvu te usporedila rad mališana u Njemačkoj i Italiji…

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

„Rad učiteljica na hrvatskoj nastavi u iseljeništvu je posve drugačiji od onoga kojeg poznajemo u Hrvatskoj. To je jedna posebna borba u koju mi kao učiteljice ulažemo jako puno ljubavi i rada zato što učimo djecu koja ponekad dođu s jako slabim znanjem hrvatskoga jezika. Svako dijete jedan je poseban uspjeh“, ustvrdila je Nosić.

Zanimljivo predavanje imala je Ana Došlić, mlada djevojka iz Rima koja je govorila o potrebama i problemima mladih izvan Hrvatske. Istaknula je hrvatsku nastavu u iseljeništvu koja ima važnu ulogu u njezinom životu…

„Jedna sam od prvih učenika Hrvatske dopunske nastave u Rimu. Pohađala sam je sve do svoje 18. godine. Bitnost hrvatske škole nije samo učenje hrvatskog jezika i kulture, već i druženje s osobama koji dijele istu priču kao i vi, s kojima mogu podijeliti neke dijelove svog života. Mi koji smo odrasli izvan Hrvatske imali smo barem jednom u životu tužno iskustvo koje nam je pokazalo kako nas svojima ne smatraju niti tu gdje živimo, ni u domovini. Ne smatraju nas Talijanima u Italiji, kada se vraćamo kući, u domovini nas ne smatraju Hrvatima. I tako nastaje pitanje gdje pripadamo. Zato hrvatska nastava i udruge doista imaju važnu ulogu za nas. Smatramo ih kao jedan naš otok gdje se nekako osjećamo svojima“, istaknula je Došlić, dodavši kako bi bilo iznimno dobro imati vlastiti prostor gdje će se Hrvati okupljati.

Ivana Milina, predsjednica udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“, predstavila je svoju udrugu koja je osnovana je 2015. godine. Antonella D’Antuono, predsjednica udruge „Jedna Musika“ iz Kruča, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, govorila je o problemima hrvatske manjinske zajednice u Moliseu i njenom opstajanju.

Po završetku večeri upriličen je domjenak s talijanskim specijalitetima i vinima. Bila je to prigoda da se čuju pozitivna iskustva udruga u očuvanju i prenošenju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu, posebice među mlađim naraštajima.

Hrvat koji je rođen u Kölnu doktorirao u Rimu

Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uspješno je obranio doktorsku tezu iz filozofije pod naslovom “Antropsko načelo i svrhovitost svemira” na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu. Mentor odnosno relator teze bio je prof. dr. Juan José Sanguineti, korelator prof. dr. Philippe Dalleur, a treći član povjerenstva prof. dr. Rafael Martínez. Dok su relator i […]

Ovaj skup održan je u organizaciji Udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“ u suradnji s Udrugom „Jedna Musika“ iz Kruča.