Zajednica koju čini 50 tisuća Hrvata

Milanović poručio Hrvatima u Mađarskoj: Učinite sve kako bi se dobri i prijateljski odnosi naših zemalja nastavili!

22. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović susreo se u Veleposlanstvu RH u Budimpešti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj koje je pozvao da učine sve sa svoje strane kako bi se dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja nastavili.

Milanović s Hrvatima u Santiagu: Priča o vama je za hollywoodske filmove. Ponosni smo na vas!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u službenom posjetu Republici Čileu, a u ponedjeljak je bio na svečanoj večeri s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom klubu u Santiagu. U svom govoru podsjetio je hrvatske iseljenike kako ih je posjetio i prije deset godina… “Nisam došao po vaše glasove ili političku podršku. Ali, vaša priča je nevjerojatna, […]

„Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se. Znamo gdje je granica, znamo i da smo zajedno u Europi, oni imaju svoje probleme, mi imamo svoje, ali kada je bilo komplicirano, ranih devedesetih, oni su bili prijateljski nastrojeni. Treba to nastaviti i graditi“, poručio je Milanović predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Na susretu s hrvatskim predsjednikom bili su: Drago Horvat, generalni konzul RH u Pečuhu, Atila Kos, počasni konzul RH u Nagykanizsi, Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Angela Šokac, njegova zamjenica, Jozo Solga, glasnogovornik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu i Denis Tretinjak, general bojnik te zapovjednik Multinacionalne divizije centar u Szekesfehervaru.

Susretu su prisustvovali i predsjednici raznih hrvatskih samouprava u Budimpešti, načelnici hrvatskih sela i naselja u mađarskom Gradišću i Bačkoj, ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pačuhu Slaven Vidaković, ravnatelji hrvatskih škola u Mađarskoj, kao i predstavnici hrvatskih medija.

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, u toj zemlji živi 26 774 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati, no prema podacima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj broj je znatno veći i govori kako u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Manjinska prava Hrvata u Mađarskoj ostvaruju se putem Hrvatske državne samouprave koja je legitimno političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj. Savez Hrvata u Mađarskoj krovna je kulturna udruga s mrežom regionalnih društava. To su dvije krovne organizacije koje okupljaju Hrvate u Mađarskoj. Od 2014. sve manjinske zajednice u Mađarskoj imaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali kao glasnogovornika, odnosno zastupnika bez prava glasa. Na parlamentarnim izborima 2022. za zastupnika hrvatske zajednice bez prava glasa izabran je Jozo Solga.

Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH

Hrvatska matica iseljenika obilježila je sinoć u HNK 70. obljetnicu rada. Tom prigodom predsjednik Zoran Milanović pozvao je na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, na čemu mu se zahvalio Dragan Čović. Uzvanike je ispred HNK dočekao nastup Baleta HNK-a te svečano posloženi pozdrav Bokeljske bratovštine Rijeka. Događaju je, uz predsjednika Milanovića, prisustvovala saborska zastupnica […]

U subotu, drugog dana službenog posjeta Mađarskoj, Milanović je posjetio HOŠIG – Hrvatsku osnovnu školu, gimnaziju, vrtić i đački dom u Budimpešti. Nakon prigodnog literarnog i plesnog programa kojeg su izveli učenici škole, predsjednik je rekao predstavnicima hrvatske zajednice i samouprave u Mađarskoj i učenicima kako “vidi da su svjesni svojeg hrvatskog identiteta, ali da se isto tako vidi da vole i da su privrženi svojoj domovini, Mađarskoj”.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom (HOŠIG) u Budimpešti istaknuta je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno-prosvjetno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja. Temeljna zadaća HOŠIG-a je njegovanje i očuvanje hrvatskoga jezika i kulture u Mađarskoj te povezivanje s matičnom domovinom. Školu pohađaju ne samo učenici iz Budimpešte, nego i iz drugih mjesta u Mađarskoj u kojima žive Hrvati, pa i pripadnici hrvatske manjine vojvođanskih Hrvata. U tekućoj školskoj godini vrtić pohađa 35-ero djece, osnovnu školu 83-oje učenika, a gimnaziju 73-oje učenika.

Predsjednik Milanović s Hrvatima u New Yorku: Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na 76. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Po dolasku u New York komentirao je teme koje će dominirati na zasjedanju Opće skupštine. Boravak u New Yorku Milanović je započeo posjetom Centru sv. Nikole Tavelića u sklopu Župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela i susretom s predstavnicima hrvatske […]

Nakon prigodnog literarnog i plesnog programa učenika HOŠIG-a, predsjednik Milanović obišao je školu u pratnji ravnateljice škole Anne Gojtán, javili su iz Ureda predsjednika.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić