Posjet Čileu

Milanović s Hrvatima u Santiagu: Priča o vama je za hollywoodske filmove. Ponosni smo na vas!

14. prosinca 2022. u 9:43

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u službenom posjetu Republici Čileu, a u ponedjeljak je bio na svečanoj večeri s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom klubu u Santiagu.

Predsjednik Milanović s Hrvatima u Antofagasti: Stvorili ste snažnu i prepoznatljivu hrvatsku zajednicu na koju smo jako ponosni

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u subotu u Antofagasti, gradu na sjeveru Čilea, društva i klubove hrvatskih iseljenika u kojima se susreo i razgovarao s članovima brojne hrvatske zajednice. Milanović je u Antofagasti posjetio Društvo „Sociedad Croata“, najstariju hrvatsku udrugu utemeljenu 1894. godine, čiji su osnivači bili većinom s otoka Brača. U prostorijama […]

U svom govoru podsjetio je hrvatske iseljenike kako ih je posjetio i prije deset godina…

“Nisam došao po vaše glasove ili političku podršku. Ali, vaša priča je nevjerojatna, nema se s čime usporediti u hrvatskoj povijesti, osim možda s onom hrvatskih iseljenika na Novom Zelandu. Priča o vama je za hollywoodske filmove. Ponosni smo na vas, barem mi koji o vama znamo više, a ja ću se potruditi da o vama više zna sve veći broj ljudi u Hrvatskoj”, rekao je Milanović, još jednom im zahvalivši na pomoći koju su pružili Hrvatskoj kada je bilo najteže…

“Hrvatska se branila sama, a onima koji su tada bili s nama to nećemo nikada zaboraviti. Ne govorim to zbog gorčine prema onima koji su bili ravnodušni, već iz osnovne ljudske zahvalnosti. Hvala vam”, zaključio je predsjednik svoje obraćanje u Hrvatskom klubu u Santiagu te svim članovima hrvatske zajednice u Čileu čestitao Božić i Novu godinu.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

U Hrvatskom klubu okupilo se više stotina članova hrvatske zajednice, a poseban gost svečane večere bio je predsjednik Čilea Gabriel Boric Font.

Predsjednik Republike Hrvatske, ranije u ponedjeljak, posjetio je Čileansko sveučilište gdje se susreo s rektoricom Sveučilišta prof. Rosom Devés te održao predavanje na temu „Geopolitika i posljedice za ekonomiju”.

Predsjednik Milanović odlikovao hrvatske diplomate: Jednom kada odeš, otpadnik si, gotovo

Povelju Republike Hrvatske predsjednik Zoran Milanović danas je uručio Hrvatskom diplomatskom klubu. Udruzi hrvatskih diplomata priznanje je dodijeljeno za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske diplomacije, proučavanju međunarodnih odnosa i vanjske politike Republike Hrvatske, javlja Ured predsjednika. “I drago mi je da se toliko ljudi, nakon toliko godina drži zajedno. To čak nisam ni […]

Susret s predsjednikom

Milanović se u utorak u glavnom gradu Santiagu sastao s čileanskim predsjednikom Boricem Fontom.

„Ovdje sam kao predsjednik Hrvatske i svih njezinih građana, a u određenoj mjeri i svih onih koji imaju hrvatsko podrijetlo. Naravno, Čileanci hrvatskog podrijetla su prije svega Čileanci, oni su državljani ove zemlje, oni su lojalni ovoj zemlji. Predsjednika Borica vidim i posjećujem, prije svega, kao predsjednika Čilea, a onda i kao osobu koja je svojim očinskim dijelom porijeklom s naših hrvatskih, dalmatinskih otoka i to je nešto što je neizbrisivo“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Podsjetivši kako je prije trideset godina Republika Čile bila među prvima koja je priznala Republiku Hrvatsku, Milanović je naglasio da se i kod podjele diplomatske imovine Čile ponašao korektnije od drugih država…

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

„Hrvatska se tada borila za svaki četvorni metar ambasada i prostora koje je ona bivša država prisvojila. Taj početak možda danas djeluje daleko, ali mi ga pamtimo“, naglasio je Milanović.

“Znam da je predsjednik Milanović došao vidjeti kakav je doprinos hrvatske zajednice Čileu koja broji oko 300 tisuća ljudi. A radi se o prosperitetnoj zajednici koja se istaknula u svim područjima. I upravo zbog tog doprinosa Hrvata Čileu, predsjedniku Milanoviću uručit ću orden”, istaknuo je između ostalog predsjednik Gabriel Boric Font.

Na svečanom ručku dvojica predsjednika razmijenila su najviša državna odlikovanja. Milanović je uručio Boricu Fontu Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, za iznimne zasluge u unapređenju sveobuhvatnih odnosa i razvitku suradnje između Republike Hrvatske i Republike Čilea te promicanje prijateljstva i partnerstva hrvatskog i čileanskog naroda, a Boric Font uručio je Milanoviću „Lanac Velereda zasluga za Čile s Velikom Danicom“.

Pogledajte kako je predsjednik Milanović s Hrvatima u Čileu slavio pobjedu Hrvatske

Službeni posjet Republici Čileu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović započeo je danas u Antofagasti, gradu i istoimenoj regiji Čilea, gdje je s tamošnjim Hrvatima pratio četvrtfinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u kojoj je Hrvatska svladala Brazil. Prije toga Milanović se sastao s Karen Behrens, izaslanicom Predsjednika Republike Čilea u Regiji Antofagasta, pri čemu je Behrens […]

Punta Arenas

Službeni posjet Republici Čileu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavio je u Punta Arenasu, gradu na jugu Čilea, gdje je s hrvatskim iseljenicima pratio hrvatsku nogometnu reprezentaciju u utakmici polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru, javili su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.