Podrška Hrvatima u Crnoj Gori

Milas: Očekujemo da će se ova ni u čemu utemeljena, nerazumljiva i potpuno neprihvatljiva odluka još jednom preispitati

25. veljače 2022. u 15:14

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnik Zvonko Milas izrazio je podršku Hrvatima u Crnoj Gori povodom nedavne odluke Općine Tivat da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, a pismo je uputio Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Lokalna vlast u Tivtu odlučila iseliti hrvatsku zajednicu: Najgora karakterna osobina je sposobnost ucjenjivanja kada si jači

Lokalna vlast u Tivtu odlučila je iseliti hrvatsku zajednicu iz Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. U službenom dopisu navedeno je kako do 15. travnja ove godine Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum mora osloboditi prostor Doma kulture i predati ga Općini Tivat. “Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dopuštene […]

“Poštovani gospodine Dekoviću,

iznimno neugodno iznenadila nas je nedavna odluka Općine Tivat da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, važnoga prostora u kojemu je sjedište izabranih predstavnika hrvatske nacionalne manjine – Hrvatskoga nacionalnoga vijeća, u kojemu radi jedini hrvatski radio u Crnoj Gori Radio Dux, gdje se nalazi Hrvatska knjižnica Ljudevit Gaj i u kojemu se okupljaju brojne hrvatske udruge i pojedinci.

Budući da su upravo Hrvati 1922. godine, dakle prije stotinu godina, svojim sredstvima izgradili zgradu Hrvatske čitaonice koja danas nosi ime Dom kulture “Josip Marković” te da su ga potom dvaput obnavljali, od javnih vlasti koje uvažavaju svoje vrijedne i lojalne sugrađane bilo za očekivati da u godini tako velike i značajne obljetnice razmisle o proširenju prava nad korištenjem nekretnine, a ne da donose ovako negativnu i neprijateljsku odluku čijom provedbom bi se potpuno blokirao i onemogućio rad ključnih ustanova autohtone hrvatske zajednice.

Stoga očekujemo da će se ova ni u čemu utemeljena, nerazumljiva i potpuno neprihvatljiva odluka još jednom preispitati kako bi se mogao nastaviti kulturni i društveni život pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, ali i kako ovakva pogrešna odluka ne bi bila prepreka razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore.

HNV Crne Gore poslao novčanu pomoć: Neka naša solidarnost ulije nadu u ovim teškim vremenima

Uz poruke potpore državnom vrhu i prikupljenu pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, koji su poslani početkom siječnja 2021., Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore jučer je uplatilo prvu novčanu donaciju stradalnicima u Petrinji i okolici. Naime, HNV Crne Gore pozvao je odmah nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. sve ljude dobre volje da im […]

Razumijemo zatečenost i ogorčenost Hrvatskoga nacionalnoga vijeća i drugih naših sunarodnjaka u Crnoj Gori te im pružamo našu snažnu i punu potporu”.

Zvonko Milas