Živjeti punim plućima

Milas poslao poruku Hrvatima na Kosovu: Obećavam da ćemo učiniti sve kako bi vam olakšali svakodnevicu

4. ožujka 2021. u 13:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih poslova RS Makedonije

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama.

Milas u BiH: Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina

Državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar održali su u četvrtak radni sastanak u Mostaru s dr. Draganom Čovićem, dopredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH te s predstavnicima Hrvata u izvršnoj vlasti na lokalnoj i županijskoj razini. Tema radnog sastanka bila je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge […]

Milas je u pratnji savjetnika dr. sc. Milana Bošnjaka sudjelovao na sastanku u Skopju s veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima, a zatim se susreo s Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.

Sastao se i s predsjednicom Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nevenkom Kostovskom, članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Nenadom Živkovićem, mons. dr. sc. Kirom Stojanovim i biskupom Skopske biskupije u Biskupskoj rezidenciji. Na kraju boravka u Skopju održao je sastanak s hrvatskim udrugama, gdje je pozvao naše sunarodnjake na suradnju i zajedništvo.

“Pozivam ih isto tako da budu aktivan dio makedonskoga društva, jer je iznimno važno i jedno i drugo – živjeti punim plućima u svojoj životnoj sredini i biti svjestan svojih korijena, a u brojnim projektima koje provode s tim ciljem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i druge hrvatske institucije i ubuduće će im davati snažnu potporu”, rekao je Milas, prenosi HRT.

Delegacija predvođena državnim tajnikom boravila je i na Kosovu, u mjestu Letnica gdje se susresla s hrvatskom veleposlanicom Danijelom Barišić.

“Obećavam da ćemo ponovno doći ovdje, i u Janjevo i u Letnicu, i da ćemo učiniti sve kako bi tim ljudima olakšali njihovu svakodnevicu. Cilj je okrenuti se mladima koji su ostali ovdje i za njih pokušati pronaći najbolja moguća rješenja”, zaključio je Milas za HRT.

‘Roditeljima je sve teže prenositi hrvatsku tradiciju i kulturu na svoju djecu’

Nakon izvanrednih Krunica Hrvata svega svijeta koje su bile posvećene stanovnicima s potresom pogođenih područja na Banovini, u subotu je održana redovna 26. Krunica s Hrvatima izvan domovine. Uz voditelja patera Iku Mandurića, pozivu su se odazvali otac Branko Kornfeind (Trajštof), don Matej Palić (Janjevo), Petar Hacegan (Karaševo), velečasni Mirko Štefković (Tavankut) i i velečasni […]

Cilj posjeta je jačanje i unaprjeđenje izrazito dobre bilateralne suradnje te ulaganje dodatnih napora kako bi Republika Sjeverna Makedonija odredila status hrvatske nacionalne manjine, naglašavaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.