Živjeti punim plućima

Milas poslao poruku Hrvatima na Kosovu: Obećavam da ćemo učiniti sve kako bi vam olakšali svakodnevicu

4. ožujka 2021. u 13:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih poslova RS Makedonije

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama.

Milas u BiH: Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina

Državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar održali su u četvrtak radni sastanak u Mostaru s dr. Draganom Čovićem, dopredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH te s predstavnicima Hrvata u izvršnoj vlasti na lokalnoj i županijskoj razini. Tema radnog sastanka bila je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge […]

Milas je u pratnji savjetnika dr. sc. Milana Bošnjaka sudjelovao na sastanku u Skopju s veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima, a zatim se susreo s Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.

Sastao se i s predsjednicom Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nevenkom Kostovskom, članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Nenadom Živkovićem, mons. dr. sc. Kirom Stojanovim i biskupom Skopske biskupije u Biskupskoj rezidenciji. Na kraju boravka u Skopju održao je sastanak s hrvatskim udrugama, gdje je pozvao naše sunarodnjake na suradnju i zajedništvo.

“Pozivam ih isto tako da budu aktivan dio makedonskoga društva, jer je iznimno važno i jedno i drugo – živjeti punim plućima u svojoj životnoj sredini i biti svjestan svojih korijena, a u brojnim projektima koje provode s tim ciljem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i druge hrvatske institucije i ubuduće će im davati snažnu potporu”, rekao je Milas, prenosi HRT.

Delegacija predvođena državnim tajnikom boravila je i na Kosovu, u mjestu Letnica gdje se susresla s hrvatskom veleposlanicom Danijelom Barišić.

“Obećavam da ćemo ponovno doći ovdje, i u Janjevo i u Letnicu, i da ćemo učiniti sve kako bi tim ljudima olakšali njihovu svakodnevicu. Cilj je okrenuti se mladima koji su ostali ovdje i za njih pokušati pronaći najbolja moguća rješenja”, zaključio je Milas za HRT.

‘Roditeljima je sve teže prenositi hrvatsku tradiciju i kulturu na svoju djecu’

Nakon izvanrednih Krunica Hrvata svega svijeta koje su bile posvećene stanovnicima s potresom pogođenih područja na Banovini, u subotu je održana redovna 26. Krunica s Hrvatima izvan domovine. Uz voditelja patera Iku Mandurića, pozivu su se odazvali otac Branko Kornfeind (Trajštof), don Matej Palić (Janjevo), Petar Hacegan (Karaševo), velečasni Mirko Štefković (Tavankut) i i velečasni […]

Cilj posjeta je jačanje i unaprjeđenje izrazito dobre bilateralne suradnje te ulaganje dodatnih napora kako bi Republika Sjeverna Makedonija odredila status hrvatske nacionalne manjine, naglašavaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje