Mostar

Milas u BiH: Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina

15. siječnja 2021. u 20:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar održali su u četvrtak radni sastanak u Mostaru s dr. Draganom Čovićem, dopredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH te s predstavnicima Hrvata u izvršnoj vlasti na lokalnoj i županijskoj razini.

MVEP: Ponovno je potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavilo je danas priopćenje o pomoći iz inozemstva koje prenosimo u cijelosti… Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom od trenutka kada je središnju Hrvatsku krajem prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o razornim učincima tih elementarnih nepogoda. Ova […]

Tema radnog sastanka bila je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge pomoći potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini već je uključen u pomoć, a sastanak je bio prilika za institucionalno povezivanje i pomoć od strane hrvatskih političkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine te njihovo intenzivno uključivanje u cjelokupan projekt obnove potresom pogođenog područja u Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom državni tajnik Milas zahvalio je Hrvatima Bosne i Hercegovine na solidarnosti, zajedništvu i humanosti: “Zahvaljujem brojnim volonterima, ljudima dobre volje, Hrvatima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji su se na prvi glas o potresu u Hrvatskoj spremno odazvali i već prvog dana došli pomoći na stradala područja. Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina, a koordinirana pomoć koja dolazi, uz današnje teme daljnjeg uključivanja pomoći i obnove, jamac su naše trajne povezanosti, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti i budućnosti”.

“Razorni potres koji je pogodio prostor Hrvatske pokazao je svu našu snagu i zajedništvo te da s Vladom Republike Hrvatske krenemo u novi projekt koji podrazumijeva obnovu potresom pogođenih područja”, istaknuo je predsjednik Čović, najavivši da će se ovakvi sastanci još češće održavati u narednom razdoblju.

Zadovoljstvo održanim sastankom iskazao je i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje: “Prvi ciklus u vidu privremenog stambenog zbrinjavanja kroz nabavku stambenih kontejnera među prvima je pristigao kao donacija od strane tvrtke s prostora Hercegovine, a pored današnjeg razgovora da načelnici i gradonačelnici zajednički obnove jednu od razrušenih institucija, dobili smo i prijedlog da to budu i kuće u privatnom vlasništvu”.

Ako uplaćujete novac građanima čiji su računi blokirani, evo na što morate paziti

Među stradalima u potresu ima građana čiji su računi blokirani. Kako bi unatoč tome mogli primiti pomoć, mole se uplatitelji da novčana sredstva tim građanima uplaćuju na zaštićene račune te u opis plaćanja navedu da se radi o donaciji zbog potresa, ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Financijske agencije… Tekst prenosimo u cijelosti: […]

Mažar je zaključio kako će brza i kvalitetna obnova dati rezultate, a u istu će biti uključeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine.