Argentina i Paragvaj

Milas s Hrvatima Južne Amerike: Država u vama vidi istinskog partnera s kojim može graditi bolju budućnost

7. travnja 2022. u 0:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, boravio je u Argentini i Paragvaju gdje je održan 6. susret Hrvata u Južnoj Americi.

U glavnom gradu Paragvaja otvorena izložba o hrvatskoj braći

Otvorenjem izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, započelo je veliko izložbeno gostovanje Etnografskog muzeja po Južnoj Americi. Izložba je u poznatom povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera u srijedu. Manzana de la Rivera smještena je nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada te se […]

U Hrvatskom domu u Buenos Airesu državni tajnik se susreo s Hrvatima koji žive u Argentini, a događaj su organizirale Udruga Jadran i Hrvatsko-argentinska gospodarska komora. Susret s iseljeničkom zajednicom održan je i nakon svete mise u Hrvatskom katoličkom središtu Sv. Nikola Tavelić, gdje je domaćin hrvatskom izaslanstvu bio fra Josip Peranić.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Na svečanom otvorenju 6. susreta Hrvata u Južnoj Americi, održanom u teatru Paragvajske narodne banke u Asunciónu, Milas je prisutnima zahvalio na kontinuiranom i neumornom radu hrvatskih zajednica u Južnoj Americi, na promicanju hrvatskog identiteta, hrvatskog zajedništva i hrvatskih vrijednosti…

“Kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, vašeg ureda u domovini, ponosan sam kada vidim koliko je naša globalna hrvatska obitelj uspješna, kreativna, talentirana, pametna i vjerna, a upravo u vama, našem iseljeništvu, hrvatska država vidi istinskog partnera s kojim može graditi bolju budućnost”, istaknuo je Milas.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Milas je detaljnije izložio iskorake Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske učinjene u posljednjih pet godina na području odnosa iseljeništva i domovine te najavio nove mjere i programe koji se planiraju, te Nacionalni plan razvoja odnosa Republike s Hrvatima izvan Republike Hrvatske čije se usvajanje uskoro očekuje. Istaknuo je kako će mjere sadržane u Nacionalnom planu dodatno olakšati i potaknuti svehrvatsko zajedništvo, očuvanje identiteta i olakšati povratak onih koji svoju budućnost vide u Hrvatskoj…

U kulturnom centru Manzana de la Rivera, državni tajnik je otvorio izložbu “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi”.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Argentini se Milas susreo s predstavnicima Udruge Jorgovan i Hrvatskog kulturnog društva uzajamne pomoći Stjepan Radić, a posjetio je i Školu Krista Kralja koju vode Sestre milosrdnice: Edita Lukić i Tereza Kovačević.

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Magdeburgu

Nakon Mainza, Kölna, Passaua i Dresdena, prošli tjedan svečano je otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Magdeburgu na čelu s počasnim konzulom Detlefom Prinzom. Ovaj peti konzulat u Saveznoj Republici Njemačkoj ima nadležnost nad pokrajinama Saska-Anhalt i Brandenburg. Na svečanosti otvorenja sudjelovao je i Reiner Haseloff, predsjednik pokrajinske vlade Savezne zemlje Saska-Anhalt. “Novom počasnom konzulu želimo […]

Uz državnog tajnika Milasa, u Južnoj Americi boravila je i Zdravka Bušić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za vanjsku politiku te Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva.