Karaševo

Milas u Rumunjskoj: Vjerujem da će ova donacija predstavljati snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture

20. listopada 2021. u 14:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu održana je svečana primopredaja donacije vrlo vrijedne obiteljske knjižnice Dinka Milasa, koja je prikupljana kroz više desetljeća.

Milas: Takvi stavovi predstavljaju neprijateljski čin prema hrvatskom identitetu

U nedavnoj odluci Odbora za standardizaciju srpskoga jezika koje su zatim prihvatile i tamošnje nakladničke kuće, navedeno je da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika te da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski. Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je nijekanje hrvatskog jezika, a […]

Uz donatora i ravnateljicu gimnazije Alinu Mistoiu, na svečanosti su sudjelovali: Zvonko Milas, državni tajnik, Marija Kapitanović, veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj, Ana Filka, inspektorica za manjine, Slobodan Giureci Ghera, zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine i Petar Hategan, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, koji je puno pomogao u realizaciji ove donacije.

“Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i to da će predstavljati novi snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture i osnaživanje našeg identiteta, koji se u ovome području tako lijepo očuvao kroz mnogo stoljeća, što je zbilja zadivljujuće”, istaknuo je Milas.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Nakon svečanog dijela programa, državni tajnik Milas i izaslanstvo susreli su se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sa župnikom vlč. Petrom Rebedžilom, a zatim je održan sastanak u Općini Karaševo s načelnikom Petrom Bogdanom i suradnicima. U prostorijama udruge Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj domaćin je bio Slobodan Giureci Ghera, predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske.

Zatim se izaslanstvo uputilo u Općinu Lupak gdje se susrelo s predstavnicima Katoličke crkve, udruga i škola. Izaslanstvo je posjetilo i župnu crkvu sv. Mateja u Lupaku te su održani sastanci u Općini Lupaku i Osnovnoj školi u Klokotiću.

Sjednica o položaju hrvatske nacionalne manjine. Milas: ‘Nećemo odustati, nego ćemo uložiti dodatni trud i biti još aktivniji’

Jučer je u Zagrebu započela 4. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tijekom sjednice izražena je neupitna potpora i podrška sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, a svi dosad doneseni zaključci Savjeta na ovu temu svjedoče o jedinstvenom stavu kada je u pitanju […]

Državni tajnik Milas u Općini Lupak susreo i s Cristianom Gâfu, županom Karaš-severinske županije i s Laviniom Carinom Pristavu, glavnom inspektoricom za školstvo. Razmijenjena su iskustva i zaključeno je koliko je važno davati potporu očuvanju identiteta nacionalnih manjina, što je posebno važno omogućavati kroz sustav odgoja i obrazovanja, ali i kroz političku zastupljenost.